Tűzgyújtási tilalom lépett életbe a mai naptól az ország teljes területén az erdőkben és azok környékén – közölte a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium. A tilalom feloldására a fokozott tűzveszély elmúltával, későbbi időpontban intézkedik a minisztérium- olvasható a közleményben.

A június 20-án életbe lépő tilalmat a katasztrófavédelem kérésére rendelte el a tárca. A csapadékmentes és rendkívül meleg időjárás miatt keletkező tűzesetek megelőzése érdekében mindennemű tűzgyújtás az erdőkben és az erdők határától számított 200 méteren belül – a kijelölt tűzrakó helyeken is -, valamint a közút és vasút menti fás területeken átmeneti időre tilos; a tilalom érvényes a parlag- és gazégetésre is – áll a földművelésügyi tárca keddi közleményében.

A közúton és vasúton utazókat arra kéri a minisztérium, hogy cigarettacsikket ne dobjanak ki a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdőket és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Az erdőben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét is felhívják arra, hogy ne dobjanak el égő cigarettát.

PNL/MTI