Csütörtökön lejárt a kötelező parlagfű-mentesítés első határideje, mától ellenőrizik a hatóságok a gyomos területeket. A kormányhivatal bírságol, és kényszerkaszálást rendelhet el.

Tegnap lejárt a parlagfűkaszálás első kötelező határideje, mától ellenőrizhetik a hatóságok a gyomos területeket. Egy 2008-as törvény szerint a föld tulajdonosának, bérlőjének minden év június 30-áig gondoskodnia kell a megelőzésről. A lakosság közel húsz százaléka szenved a parlagfű pollenje által okozott allergiától. Nyáron intenzív növekedésnek indul a gyom, a virágpor szóródása egészen a fagyok beálltáig tart.

Az elhanyagolt külterületi ingatlanokat a földhivatalban lehet bejelenteni, a belterületi parlagfüvet az illetékes jegyzőnek. A kormányhivatal vásárhelyi növény- és talajvédelmi igazgatósága ellenőrzi a megye 4263 négyzetkilométerét. Az önkormányzatoktól is hozzájuk futnak be a jelzések; ők bírságolnak, és kényszerkaszálást rendelhetnek el. A bírság 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

Csongrád megyében a legfertőzöttebb Tiszán inneni területek: Szeged, Mórahalom, Kistelek, Felgyő és Csanytelek környéke.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. több mint 3 millió négyzetméter, azaz 450 futballpályányi zöld területet gondoz a városban. A gyepfelület a zöld terület 83 százaléka. Ez 375 futballpályának felel meg. Ezt nyírják tavasztól az első őszi fagyokig.

A.T.J., delmagyar.hu

Borítókép: Szeged, júius 1. -től büntetés jár a gazosan hagyott fِöldterületek után. Így próbálják elejét venni a parlagfű elszaporodásának. Képen: fűnyírás Szegeden fotَó Kuklis István, delmagyar.hu