Az enyhe tél a szúnyogoknak is kedvezett. Az átlagosnál több nőstény vészelte át a fagyos időszakot, a lárvák kifejlődése is hamarabb megindult, ezért már most el kellett kezdeni a biológiai védekezést.

Melegebb helyeken, lakásokban, istállókban, vagy a melegebb vizet szállító föld alatti csatornákban sok nőstény csípős szúnyog vészelte át idén a fagyos napokat. Ellenük már télen is védekezni kellett.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. ügyvezetője elmondta, a cég már elvégzett egy védekezési munkálatot, amely keretében a nőstény szúnyogok áttelelő állományát apasztották. Arra is felhívta a figylmet, hogy ezt mindenki megteheti egyébként a saját fészerében, garázsában, kerti kamrájában, mert a szúnyogok ott maradnak helyben és őket fogják zaklatni.

Ha áttelelnek, a környéken az ivadékaik okozhatnak majd bosszúságot. A Környezetgazdálkodási Kft. emberei a vizes erdőkben és a Tisza kubikgödreiben gyérítették a lárvákat. A szakemberek folyamatosan ellenőriznek 300 ilyen vízfelületet. A gyérítés hatásfoka 90 % fölött van. A Tisza áradása az utóbbi hónapokban a hullámtéri kubikgödröket, lapályokat is föltöltötte vízzel, ez pedig előnyös a szúnyogoknak.

Makrai hangsúlyozta, ezeken a helyeken már megkezdődött a szúnyoglárvák fejlődése, ugyanis a víz hatására indukálódnak a szúnyogpeték, a petékből pedig azonnal lárvák kelnek ki, amelyek a magas szervesanyag-szintből táplálkoznak. Mivel nincsen pusztítójuk, nincsen halivadék, hirtelen magas fejlődést tudnak elérni.

A jelenlegi alacsony hőmérsékleten 3 hét alatt fejlődnek ki a lárvák, 20 fok fölött azonban 3-4 nap alatt is kirepülnek a szúnyogok. A repülőgépes gyérítés csak akkor kezdődik meg, ha a csípésszám megemelkedik, azaz egyre több szúnyog támad az emberekre.

szeged.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: francok35, pixabay.com