Az autista és fogyatékkal élők szőregi, nappali iskolájába egyre többen íratják be gyerekeiket, jelenleg 15 fős szakmai stáb végzi a fiatalok fejlesztését.

A GEMMA Szociális Szolgáltató Központ- Fejlesztő Iskola egy fogyatékkal élő gyerekeket és fiatalokat foglalkoztató nappali intézmény Szőregen, ahol autistákat és súlyosan, halmozottan fogyatékos fiatalok képességeit fejlesztik. Az intézmény vezetője mesélt nekünk a GEMMA-ról.

„Intézményünk Szeged- Szőregen, a Szerb utca 171. szám alatt található épületben működik, civil keretek között. Fenntartónk a Szivárvány Autizmus Egyesület, amely 13 éve végez régiós szinten érdekvédelmi tevékenységet, továbbá három éve létrehozta a GEMMA Központot. A hozzánk járó fiatalok létszáma az elmúlt 3 évben csaknem megduplázódott, jelenleg 27 gyermek és fiatal felnőtt részesül intézményünkben szociális ellátásban, valamint 15 fő fejlesztő iskolás jár hozzánk. A fiatalok életkoruknak és fogyatékossági típusuknak megfelelően 6-8 fős csoportokban töltik a napjaikat, összesen 15 fős szakmai csapat dolgozik, ellátásukon és fejlesztésükön, vannak közöttük gyógypedagógus, gyógytornász, szociális munkás, ápoló végzettségű szakemberek. A fiatalok egy része autizmussal élő, vagy súlyosan- halmozottan fogyatékos, ami azt jelenti, hogy több fogyatékosság egyszerre van jelen egy- egy személyben, mozgásában akadályozott, kerekesszékhez kötött, vak, vagy alig látó, értelmében akadályozott. Munkatársaink nagy elhivatottsággal és alázattal dolgoznak azon, hogy a hozzánk járó fiatalok minél kevésbé érezzék meg hátrányos helyzetüket mindennapi életük során” – mondta el portálunknak Kissné Papfalvy Nóra intézményvezető.

A szakember szerint munkájuk elismerésére egyik példa az is, hogy egyre többen szeretnék beíratni hozzájuk fogyatékkal élő gyermeküket. Ezért ahhoz, hogy a megnövekedett igényeknek eleget tudjanak tenni 2014 szeptemberétől a meglévő intézményt három specifikus részre bontották. „Önálló gyógypedagógiai intézményünk 6-23 éves gyermekek és fiatal felnőtteknek nyújt oktatást. Szociális nappali intézményünk, szociális intézményi ellátást nyújt 6 éves kortól az elmúlásig. Megváltozott munkaképességű személyek részére pedig foglalkoztatást nyújt” – tudtuk meg Kissné Papfalvy Nórától. Fenntartó egyesületünk állami normatívából finanszírozza a központ működését, ez nem elegendő a költségekre, ezt támogatásokból és adományokból igyekeznek kiegészíteni a forrásokat. „Noha sok pályázatot írunk, és szerencsére nyertesek is akadnak köztük, mégis nélkülözhetetlenek a jótékonysági rendezvények és a szemléletformáló megjelenések számunkra, mint amilyen a legutóbbi jótékonysági est is volt a Szegedi Nemzetei Színházban, ahol teltház fogadta a gálaműsort.

szegedma.hu

szoreg.hu képtár