Augusztus 1-jével kezdte meg működését a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. A város legújabb cége a Környezetgazdálkodási Kft-ből vált ki jogutódlással és a jövőben ellátja a lakossági kommunális szemét szállítását. Az új kft. vezetője szerint a május óta késő számlák sorsa is rendeződhet szeptember végére, október elejére.

A hulladéktörvény tavaly decemberi módosításával jött létre a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A településeken továbbra is helyi szolgáltatók végzik a szemét szállítását, tárolását és kezelését, a lakosság viszont a számlákat az állami holdingnak fizeti. Szegeden az önkormányzat úgy döntött, a feladat ellátására új céget hoz létre, mert a törvény értelmében csak tiszta profilú, 100%-ban önkormányzati tulajdonú cég végezhet hulladékgazdálkodást.

Koltainé Farkas Gabriella ügyvezető igazgató elmondta, az új cég közel 220 főt alkalmaz, ezek az emberek eddig is ezt a munkát végezték, kimondottan a lakossági kommunális szolgáltatásban dolgoztak. A cég alapítója 100 százalékban az önkormányzat és 2,7 milliárdos jegyzett tőkével alakult.

A Környzetgazdálkodási Kft. a városüzemeltetést, a temetkezési szolgáltatást, a közterületfenntartási szolgáltatásokat változatlan formában viszi tovább. A lakosság részéről több panasz is felmerült azzal kapcsolatban, hogy május óta nem kapnak számlát a szemétszállításról, sokan attól félnek, hogy egyszerre kell majd kifizetni az elmaradásokat. Az új cég vezetése tárgyalásokat folytat az állami holdinggal annak érdekében, hogy ez ne így legyen.

Koltainé Farkas Gabriella elmondta, előreláthatóan sikerül olyan szerződést kötniük, hogy az április havi fizetendő díjak, ami még a kéthavi számlázásból nem kerültek kiszámlázásra, egy számlán kerüljenek kiküldésre. Ezt követően pedig kéthavi bontásban számláznak majd. Az ügyvezető bízik abban, hogy a számlázáshoz szükséges szoftveres fejlesztés szeptember végére elkészül.

Az önkormányzat pénzügyi bizottsága szerdai ülésén hagyta jóvá azt a szerződéstervezetet, amely 200 millió forintos hitelkeretet biztosít az új cégnek arra az esetre, hogyha az állami holding nem fizetne időben a szegedi kft-nek az elvégzett szolgáltatásokért. A cég az állami vállalatnál egy olyan garanciavállalást szeretne elérni, hogy az itt befizetett díjak vissza kerüljenek Szegedre. Így őrizhetnék meg működési stabilitásukat.

szeged.hu

Szeged TV riportja