Elutasította a választási iroda a KTI-s Németh István nyilvántartásba vételét, így eldőlt, hogy négy jelölt száll ringbe a polgármesteri székért Szegeden.

Csongrád megyében még az utolsó órákban is gyűjtötték az ajánlásokat a pártok és jelölőszervezetek. Ahogy megírtuk, szeptember 8-áig négy polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba, és ki is sorsolták hétfőn, hogy milyen sorrendben szerepelnek a szavazólapon.

Első helyen a jobbikos Tóth Péter szerepel majd, a másodikon Botka László, az MSZP, a DK és az Együtt jelöltje. Sorrendben a harmadik helyre került Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület által támogatott polgármesterjelölt. A negyedik lett volna a szavazólapon Németh István, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) jelöltje. Az ő nyilvántartásba vételét azonban elutasították.

A valasztas.hu információi szerint a szegedi 20 egyéni választókörzetben a Szegedi Egyetemi Hallgatói Kulturális Egyesülete (SZHKE) jelöltjeinek indulásáról még nem született döntés. Több KTI-s jelölt indulását azonban elutasították, így például Szabadi Diánnáét, a 2014-es Magyarországi Siketek Szépe a 11-es körzetben mérettette volna meg magát. Őt a párt elnöke, Szili Katalin kérte fel az indulásra. Ugyancsak nem szerepel majd a jelöltek között a KTI-s Németh István, aki a 18-as körzetben indult volna, míg a 19-esben nem voksolhatnak a választópolgárok Lengyel Árpádra.

Kompenzációs listák négy párt állított, a Fidesz-KDNP-L.É.T., valamint az MSZP-DK-Együtt-PM listáján 24-24 név szerepel, a Jobbik listája 21 főt tartalmaz, míg az LMP 8 fős listát állított össze.

Így összességében jelenleg a 20 egyéni választókörzetben 97-en indulnak, míg a kompenzációs listákon 77 név szerepel. Független jelölteket is nyilvántartásba vett a választási bizottság, az 5-ös körzetben Hamza Jánost, a 6-osban Balogh Tibor Zoltánnét, a 7-es körzetben pedig Juhász Gyula mellett Nagy Gergelyt is. A 17-es körzetben függetlenként indul Rácz Anett, a 18-asban Boda József, míg a 20-asban Kovács Bertalan. A Munkáspártnak két körzetben sikerült jelöltet állítania az októberi helyhatósági választásra, a 8-asban Kiss László Józsefre, a 18-asban pedig Nagyvári László Gáborra voksolhatnak a szimpatizánsok.

Szegeden összesen 137.594-en vannak a választói névjegyzékben, ők 20 egyéni választókerületek száma adhatják le voksaikat. A kompenzációs listán összesen 8 mandátumot szerezhetnek a pártok, így összességében 28 fő foglal majd helyet a közgyűlésben, plusz a polgármester.

Varga Anna, szegedma.hu

Kapcsolódó anyagok

Borítókép: Illusztráció. Fotó: szeged.hu