Szőregen járt hétfőn Makovecz Imre, aki Rózsavölgyi József Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjelölt felkérésére kápolnát tervez a helyi közösségnek. A Kossuth-díjas építészt augusztus 20-ához közeledve Szent István ünnepéről kérdeztük. Olvasóinkhoz szóló ünnepi gondolatait, üzenetét az alábbiakban olvashatják el.

„Augusztus 20-a nem elsősorban a kenyér ünnepe, noha a kenyér mindannyiunk számára nemcsak jelkép, hanem a legfontosabb ennivaló, mely középen helyezkedik el minden étel között, s kiegyensúlyozó erővel bír. Volt ugyanis egy Árpád-házi águnk, amelyik elvezette egy csodálatos medencébe ezt a népet, mely nép hozzá volt szokva a szélfútta kopár síkságokhoz, a kiszolgáltatottsághoz, hogy nincs sehol menedék, hogy nincs végleges háza, igazi otthona, s hogy ezek között az állapotok között is fenn kell tudni tartania a nagycsalád fogalmát és az égiekkel való kapcsolatot.

Eleink vándoroltak pusztáról pusztára ezer kilométereken keresztül, míg egyszer csak, mikor átlépték a Kárpátok vonalát, egy Isten csodáját láttak maguk előtt. Árpád vezér ide vezette ezt a hallatlan szervezettségű, fantasztikus életképességekkel rendelkező népet. Embereket találtak itt. Árpád nemzetségéből pedig megszületett egy király, aki azt mondta: az az ország erős, amelyik több népből áll.

A magyarság befogadta az itt élő népeket. Mi lett a hivatalos nyelv a kereszténység felvétele után? A latin. Még a 19. században is, ha egy jobbágynak jogügye volt, akkor felfogadott egy deákot, és azzal ment el a jegyzőhöz előadni problémáját. Miért? Mert Szent István Magyarországa nem úgy képzelte el magát, hogy a magyar nyelv rátelepszik a többi nyelvre, hanem úgy, hogy lesz egy olyan általános hivatalos nyelv, mely megvédi a többit az elpusztulástól. Egy olyan mélyen keresztény és toleráns gondolkodásmód jellemezte ezt a Szent István-i koncepciót, melyet azóta csak rombolni sikerült, továbbfejleszteni nem!

Mikor megbízatásaimat elvégzendő Szlovákiába megyek, s találkozom a szlovákiai építészekkel, a magyart Litomericzkynek hívják, a szlovákot Vargának, Budapestről pedig megy a Makovecz. Ez Szent István Magyarországa!

Szent István országa a mai napig is szívében ilyen. Ilyen a magyarság, mely most Orbán Viktor jóvoltából móresre tanította a rabló Nyugatot, s amelyik azokat a rablókat, akik csak pénzünket használják, de gyakorlatilag nem adnak vissza semmit, most megadóztatja, s mely szembeszáll a nemzetközi háttérpénzvilággal egy szellemiség jegyében és nevében – ez pedig Szent István szellemisége.

Mert ebben a Kárpát-medencében mindenkinek – legyen szó szerbről, magyarról, románról, szlovákról vagy bunyevácról, svábról, cigányról, zsidóról – egyenjogúnak kell lennie a Megváltó Krisztus nevében. Augusztus 20-án ezt a megváltó gondolatot ünnepeljük saját nevünkben, saját örömünkre, és arra, hogy igenis lesz szebb és gazdagabb Kárpát-medencei jövendő!” – mondta a SZEGEDma.hu-nak Makovecz Imre.

Pintér M. Lajos, szegedma.hu