Ötödik alkalommal kapcsolódtak be a szőregi és környékbeli gazdák a Magyarok Kenyere program adománygyűjtésébe. Az összegyűjtött búzából rászoruló családok kapnak, az augusztus 20-ára sütött ötkilós kenyérhez pedig határon túli alapanyagokat is használnak.

Körülbelül tíz mázsa búza gyűlt össze Újszentiván, Ferencszállás, Deszk, Szeged, Szőreg, Tiszasziget és Kübekháza felajánlásából; ezzel a térség immár ötödik alkalommal vesz részt a jótékonysági, Magyarok Kenyere programban – mondta pénteken Rózsavölgyi József szőregi önkormányzati képviselő. A jól megpakolt zsákok gyűjtésének koordinálásáért köszönetet mondott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében megjelent, Magyar Gábornak, illetve B. Nagy László országgyűlési képviselőnek, aki minden évben a kezdeményezés mellé áll. A képviselő a gazdák támogatását egy-egy nemzet cipójával hálálta meg.

A Magyarok Kenyere program érdekessége idén, hogy az eddigieknél szélesebb körben terjesztik ki a jótékonysági programot, Szent István napján ugyanis a határon túli alapanyagok felhasználásával készült kenyeret visznek végig a fővároson. Rózsavölgyi Józseftől megtudtuk, a vendégkovász ezúttal a felvidéki Gútáról, a só a székelyföldi Parajdról, a víz pedig a Tisza forrásvidékéről kerül az ötkilós kenyérbe.

Fotó: Kovács Ferenc, szegedma.hu

Fotó: Kovács Ferenc, szegedma.hu

A pénteki eseményen az egyik Csongrád megyei gazda elmondta: az idei évben jó volt a búzatermés, az őszi kalász 96 százalékát betakarították már. Kitért arra is, a felvásárlási áron van még mit javítani, jelenleg ugyanis 3250 forintért viszik mázsáját, ami szerinte övön aluli ajánlat a felvásárlóktól. A térségben is megjelent már az úgynevezett hibrid búza, ami 8-9 tonna/hektáros termésével nehéz helyzetbe hozza a gazdákat – folytatta. Magyar Gábor ezzel kapcsolatban megjegyezte, az agrárkamarának nincs beleszólása abba, mennyi legyen a búza felvásárlási ára. Tavaly 7 tonna búzát gyűjtöttek össze, amit a makói malomban őrültek meg, s az ÁGOTA gyermekvédelmi szolgáltatóval kapcsolatban álló családoknak ajánlottak fel.

B. Nagy László ezzel kapcsolatban megjegyezte, a búza árát mindig a kereslet és kínálat határozza meg, aratás idején – mint most – csökken az ár. A megoldást szerinte az jelentené, ha a termelők tárolni tudnák a gabonát, s nem csak a nyersanyagot kínálnák a piacon. Korábbi felvásárlóink, mint például az ukránok és az oroszok már maguk is inkább exportálnak, illetve a forint, dollár, euró árfolyamok változásai is kihatással vannak az árra. Hozzátette, a gazdáknak kedvező uniós mezőgazdasági rendszerek 2020-ig élnek, a pénzügyi ciklus végével minden bizonnyal csökkenni fog a támogatás mértéke, de reméli, az erre fordítható összeget nem a menekült-ügy rendezésére fordítja az unió. Az országgyűlési képviselő megnyugtatásképpen elmondta, a kormány igyekszik a mezőgazdaság és a külügy kapcsán a legjobb üzleteket kötni az áremelkedés érdekében.

Gaál Bernadett, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Kovács Ferenc, szegedma.hu