Idén még aktívabbak voltak a megyeszékhelyen és környékén élő gazdák, a Magyarok kenyere programban 25 mázsa gabonát gyűjtöttek össze hétfőn. Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese szerint ebben a térségben megmutatkozik a mezőgazdasági termelők összefogása a jó cél érdekében.

Idén Szőreg is gyűjtőpont lett a Magyarok kenyere programban, ezért hétfőn gyűjtőnapot tartottak, amelyen jelen volt Farkas Sán­dor, az Agrárminisztérium mi­­niszterhelyettese, Bartók Csa­­­ba, a szegedi Fidesz elnöke, il­­letve Nemesi Pál polgármesterjelölt, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Ferencszállásról, Kübekházá­ról, Deszkről, Kiszomborról, Székkutasról, Nagymágocsról, Tiszaszigetről, Újszentivánról, Szőregről, Tápéról és Üllésről is érkezett búza a Mályva térre, a tavalyinak csaknem a duplája, 25 mázsa gabona gyűlt össze. A gyűjtést szervező Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő kiemelte, idén már nem egy, hanem két mázsa lisztet adományoznak az alsóvárosi ferenceseknek, akik a rászorulóknak készítenek belőle ételt.

Farkas Sándor az eseményen hangsúlyozta, 2019-ben minden eddiginél szélesebb körben szervezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége a gyűjtést. Mint mondta, megyei országgyűlési képviselőként külön öröm szá­má­­ra egy olyan sikeres program záróeseményén felszólalni, ahol megmutatkozik a megye gazdáinak összefogása egy jó cél érdekében. Emlékeztetett, 2018-ban összesen 9000 kiló lisztet tudtak jótékony célra fordítani, amely közel 80 ezer gyermekhez jutott el itthon és a Kárpát-medence területén egyaránt. Az aratási idény végéhez közeledve beszélt arról is, hogy összesen 7 millió 773 ezer tonna terményt sikerült betakarítani eddig, az őszi árpa termésátlaga meghaladja a tavalyit, hektáronként 5,49 tonna termett, de az őszi búzából is jó eredmény várható, hektáronként 5,25 tonna az országos átlag. Ettől Csongrád megyében kevesebbet tudnak betakarítani, 4,5 tonnát egy hektárról.

A térség falugazdásza, Szabó Károly a helyi adatokat ismertette, miszerint 1308 hektáron őszi káposztarepce, 2748-on őszi búza, 410-en őszi árpa termett, viszont a tavaly őszi és az idei tavaszi aszály a repcét jelentő­sen megviselte, összesen 300 hektárról tudták betakarítani, a többit kiszántották, helyére napraforgó és kukorica került. Így 2300 hektáron termeltek napraforgót, 840-en kukoricát, 229-en szóját, 95-ön tavaszi zöldborsót, 65-ön hibrid vetőmag kukoricát, 80-an szemes cirkot, 250-en lucernát, 100-on zabot, míg 50-en rózsát neveltek.

Kiss Anna, delmagyar.hu

Borítókép: Magyarok Kenyere: 25 mázsa búzát gyűjtöttek Szőregen. Fotó: Frank Yvette , delmagyar.hu