Rózsaszirmok mindenütt

Mindkettejük favoritja a hosszú szálú vörös, egyikük azonban kapja, másikuk adja. A IX. szőregi rózsaünnep háziasszonyával, Magony Szilviával és a fesztivál sztárvendégével, Galambos Lajossal beszélgettünk a virágok királynőjéről, a rózsáról.

– Egy alkalommal a párom nélkülem ment el szórakozni, így egyedül aludtam. Amikor reggel felébredtem, bódult állapotban először nem tudtam beazonosítani, mit is látok a padlón. A párom vörös rózsával, kereken negyvenöt szállal díszítette a mindennapi útvonalat a hálóból a konyháig – idézi fel a rózsához fűződő legszebb élményét az exszépségkirálynő és tévés műsorvezető, Magony Szilvia, akinek kedvence a különleges jelentéssel bíró klasszikus vörös, ezen belül is a hosszú szárú szőregi rózsa.

Bár Galambos Lajos, alias Lagzi Lajcsi ilyen egyedi ötlettel még nem kápráztatta el feleségét, de ő is szívesen ajándékozza a „virágok királynőjét” családja nőtagjainak.

– Ünnepeken, nőnapon, vagy születésnapokon vörös rózsával lepem meg a feleségemet. A kislányom mindig sárgát kap, mert neki az a kedvence. A virág kedves színfoltja a mindennapi életüknek. Ezzel az apró figyelmességgel mindig örömöt lehet okozni – vallja a mulatós zene királya. Dalszövegeiben is visszatérő motívum a szerelmesek virágának is tekintett rózsa. – „Egy rózsaszál többről regél, mint a legszerelmesebb levél…”, vagy „kislány, hallod a muzsikát, rózsafa vonóval húzza a cigány…” – énekli Lajcsi, majd a dalokról eszébe jutva megosztja velünk legújabb ötletét. – A hintón idefele dudorásztunk, énekeltünk Szilvivel. Feltűnt, hogy nagyon kellemes alt–mezzoszoprán közötti a hangja, könnyű vele együtt énekelni, amit szándékaim szerint ki is fogunk próbálni a rózsafesztiválon egy romantikus dal erejéig.

Szilvi mosolyogva bólogat, láthatóan nem jön zavarba a felkéréstől. A rutinos műsorvezető nő szívesen teljesíti a rózsafesztiválhoz kötődő feladatokat.

– Nagyon örültem, amikor engem kértek fel az idei fesztivál háziasszonyának – mondja Szilvi. – Ez azt jelenti, hogy a szombati napon, a színpadon én konferálom a programokat. Szőregen eddig csak átutazóban jártam. Tévés turisztikai programajánlónkban azonban minden évben beszámolunk a rózsafesztiválról. Több képanyagot is láttam róla, ezért olyan, mintha már jártam volna itt – halljuk a szépségtől.

Lajcsi mulatós dalaival évek óta fellép a szőregi rózsaünnep színpadán. Tavaly helikopterrel és rendőri kísérettel érkezett, hogy idejében el tudja kezdeni műsorát. Elárulta, idén nem kalandos belépővel, hanem egy fantasztikus meglepetéssel készül a fesztiválra.

Rózsabor és szerb ízek
A rózsaünnepek történetében idén első alkalommal háromnapos programsorozat várja július 29-étől a rózsakultúra kedvelőit Szőregen. Az érdeklődők a rendezvény mindhárom napja alatt a rózsaföldeken ismerkedhetnek meg az illatos és szúrós virág szántóföldi termesztésének körülményeivel. A fesztivál résztvevőit számtalan koncert, táncbemutató várja. Szőregen, csakúgy mint a közeli Deszken, sokan szerb származásúak. Vasárnap az ő kultúrájukkal ismerkedhetnek meg a fesztivál vendégei. A szerb konyha különleges ételei mellett, külön erre az alkalomra készített rózsabort kóstolhatnak az isteni nedű szerelmesei.

Bobkó Anna
Délmagyarország Online, 2007. június 15.