Szegeden is, az ország több nagyvárosához hasonlóan, rossz lett a levegő. A meteorológiai előrejelzések szerint a légszennyezést csökkentő hatások csak 5-e után várhatók. Éppen ezért Botka László polgármester kedden elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a szálló por magas koncentrációja miatt.

Az önkormányzat arra kéri a lakosságot és a közintézményeket, hogy a városi szálló por szennyező anyag koncentráció növekedésének elkerülése érdekében helyhez kötött légszennyező források kibocsátásának korlátozása érdekében a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát mérsékljék. Az ipari jellegű helyhez kötött légszennyező források üzemeltetőit pedig arra kéri, hogy a település teljes közigazgatási területén a szilárd-, és olajtüzelést alkalmazó telephelyek füstgáz kibocsátását 25%-kal csökkentsék.

Az önkormányzat a közlekedőktől is önkorlátozást kér, azt javasolja, hogy a gépkocsik és a motorkerékpárok helyett a tömegközlekedési eszközöket részesítsék előnyben.

A szegedi Bajai úti Magaslégköri Obszervatórium tájékoztatás alapján a meteorológiai viszonyokban légszennyezést csökkentő hatások csak 5-e után várhatók.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu