Más városokban lépnek fel az idei ünnepeken a szegedi hagyományőrző honvédek, ott, ahol ezt megfizetik. A polgármester támogatási keretét megszűntette a közgyűlés. A Fidesz most átcsoportosítana számukra 1 milliót, de az nem elég.

Mivel a városvezetés politikai pártállástól függetlenül nem támogatja az egyesületünket, az országban másutt népszerűsítjük az 1848-as eszmét és a szegedi III. zászlóalj hősiességét. Ezért március 15-ét, október 6-át más városokban ünnepeljük, és a szőregi csata elmarad – egyebek mellett ezt írta a polgármesternek és az önkormányzati képviselőknek nyílt levelében Vass László. Az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület elnöke 17 aláírást mellékelt. Lapunk kérdésére elmondta: 2011 végéig töretlen volt a kapcsolat, 11-szer rendezték meg a huszártalálkozót. Szerződésük szerint részt vettek a városi ünnepségeken, a díszközgyűléseken, a szabadtéri játékok megnyitóján.

2012-ben az önkormányzat nem kötött velük újabb szerződést. Az ünnepségeken statisztaszerepet szántak nekik, vitték a zászlókat alkalmanként 30 ezer forintért.

– Tavaly életet akartunk lehelni a huszártalálkozóba, és kétségbeesett kísérletet tettünk, hogy önerőből megrendezzük a szőregi csatát 160 fővel. A kísérlet csúfos kudarcba fulladt, mert a pénzünkből csak a csapatok utaztatására és étkezésére futotta. A tájékoztatás hiánya miatt alig százan nézték meg a rendezvényt – tette hozzá Vass László. – Idén váltunk. Más városokba, Erdélybe és a Felvidékre hívnak bennünket, cserébe jelentős anyagi támogatást kapunk. Így március 15-én Békéscsabán szereplünk, amiért 200 ezer forintot fizetnek. Augusztusban pedig Kaposvárott lépünk fel.

– Egy évtizedig fizettünk 1,5 milliót a szőregi csata támogatására és 250 ezret a városi ünnepségeken való részvételért. Annyi történt, hogy a polgármesteri hivatal költségvetése folyamatosan csökkent, tavaly már polgármesteri alap sem létezett. Követelheti a Fidesz, hogy a hivatalnak ne legyenek forrásai, de azt eddig sem magunkra költöttük, hanem az ilyen jellegű támogatásokra. Ezek a források tehát eltűntek, helyette lettek választókerületi alapok, amiket az önkormányzati képviselők birkapörköltfőzésre költenek. Az idei költségvetésben sincs polgármesteri keret – mondta Botka László polgármester.

Az idei költségvetés-tervezethez benyújtott fideszes módosítócsomagban szerepel a hagyományőrzők 1 milliós támogatása. Haág Zalán (KDNP) önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke nem tudta, hogy megszűnt a polgármesteri alap, és mert az egyesület kérte, javasolta a támogatást. Úgy véli, a büdzséhez képest ez az összeg aprópénz, ám az értékmegőrzés sokkal fontosabb. Azért ennyit kért, mert információi szerint ennyi lefedi a civilek költségeit.

– Halvány kísérlet ez, hogy azt mondhassák, adtak volna, de nem akarjuk megcsinálni a szőregi csatát – mondta az egyesületvezető. Hozzátette: 6 millió kellene, mert 200 embert és a járműveket kempingben 1,2 millióért lehet elhelyezni. Ezenfelül van még az útiköltség, az ellátás és a pirotechnika. A mentő óránként 45 ezerért, a tűzoltók 50 ezerért vállalják az ügyeletet.

Dombai Tünde, delmagyar.hu