A vártnál is többen kaphatnak idén szociális tűzifát Szegeden. Az önkormányzat 450 jelentkezőnek hirdette meg az akciót, végül 462 háztartásnak adhat téli tüzelőt. A jelentkezés két hete zárult le, a végső döntést szerdán hozza meg az illetékes bizottság.

– Négyszáznyolcvannégyen adtak be kérelmet a június 15-i határidőig. Az egyeztetés során azonban kiderült, tizennégy olyan háztartás is akadt közöttük, ahol az élettársak közül mindketten beadták az igényüket. Ezek a dupla pályázatok természetesen érvénytelenek, háztartásonként csak egy kaloda tűzifát lehetett igényelni. Így végül 470 érvényes kérelem maradt, gyakorlatilag mindenkin tudunk segíteni, aki sikeresen pályázott – mondta Novkov Veszelinka, az önkormányzat humán közszolgáltatási irodájának vezetője.

Az idén már hetedik alkalommal támogatja a rászorulókat a szegedi önkormányzat tűzifával. A program 2015-ben indult, akkor kilenc és félmillió forintot költött a város háromszáz család téli tüzelőjére, az elmúlt években pedig már huszonnégymillió forintért vásároltak négyszázötven kaloda tűzifát.

Ehhez évek óta pályázni kell, és a tapasztalatok szerint az igénylők száma fokozatosan emelkedik.  A pályázati feltételek az idén is változatlanok voltak.

Alapvető feltétel volt, hogy a háztartásban fával fűtsenek, illetve hogy tavaly vagy az idén az érintett család önkormányzati támogatásban, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesüljön, esetleg más szociális támogatást kapjon a várostól, vagy a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményen keresztül.

Ezen túl pályázhattak a móravárosi és kiskundorozsmai szegregátumokban élők is, ha tűzifával fűtenek. Közülük az idén mintegy ötven háztartásnak tud segíteni téli tüzelővel az önkormányzat.

– A négyszázhatvankét nyertes pályázón túl egy pótlista is készült, rászorultsági alapon. Erre hatan kerültek fel, ők akkor kaphatják meg az igényelt tűzifát, ha a nyertesek közül valaki nem veszi át, vagy nem tart rá igényt – mondta el az irodavezető.

A beérkezett pályázatok között többségben voltak azok a családok, amelyek az átlagnál több gyermeket nevelnek, de az igénylők között sok olyan is akadt, ahol tartósan beteg, illetve fogyatékos személyt ápolnak, és az egyedülálló időskorúak közül is többen kértek segítséget.

Novkov Veszelinkától megtudtuk azt is, a fakalodák kiszállítását szeptemberben kezdik és legkésőbb október közepére, a fűtési szezon indulásáig minden érintett megkapja. Szegedi sajátosság ugyanis, hogy ingyen házhoz is szállítják az egy erdei köbméter tüzelőanyagot.

Szeged önkormányzata évek óta saját erőből oldja meg a szociális tűzifa biztosítását, mivel ilyen méretű településnek nincs lehetősége pályázni állami támogatásra.

rag, szeged.hu

Borítókép: Illusztráció. Forrás: szeged.hu