138 egyéni képviselőjelölt már biztosan indul Szegeden

Szegeden az önkormányzati választásokon 138 képviselőjelölt indul egyéni választókerületben mandátumért. A képviselőjelöltek listája még nem hivatalos, így nem is végleges, akár több tucat jelölttel is bővülhet. A pártok és a civil szervezetek még hétfő délután négy óráig állíthatnak listát.

Tegnap délután négy órakor két határidő is lejárt az önkormányzati választásokra vonatkozóan. Lezárult az egyéni képviselőjelölt- és a megyei listaállítás. Településeken a pártok és a civil szervezetek hétfő délután négy óráig állíthatnak listát. Egyelőre nem hivatalos adatok szerint Szegeden 138 képviselőjelölt indul a 25 egyéni választókerületben. A legtöbben, nyolcan, a 25. számú, a legkevesebben, hárman, a 21. számú választókerületben. Tíz választókerületben hatan, hatban öten, négyben négyen, háromban heten indulnak.

A jelöltek száma még akár jelentősen is bővülhet, hiszen a tegnap délutáni zárás előtti pillanatokban többen is leadtak ajánlószelvényeket. A választási iroda hétfőn véglegesíti a képviselőjelöltek névsorát.

A 138 képviselőjelölt közül csupán ketten függetlenek, Thurzó Ferenc a 17. számú, Szendrei Zoltán a 25. számú választókerületben indul. Egy volt országgyűlési képviselő is „benevezett” az október elsejei választásokra, Rákos Tibor helyi szinten szeretne politizálni. A még regnáló közgyűlésnek egyébként három országgyűlési képviselő tagja is volt, Botka László (MSZP), Dobó László (Fidesz-MPSZ) és Kozma József (MSZP). Botka és Kozma most is képviselő, Dobó és Kozma azonban nem indul a szegedi önkormányzati választáson. Kozma József megyei „szinten” folytatná, Dobó László pedig visszavonult a politikától. Az új közgyűlésnek csak akkor lesz országgyűlési képviselő tagja, ha Botka Lászlót újraválasztják. A három szegedi polgármesterjelölt közül csak Dlusztus Imre indul egyéni képviselőjelöltként.

A 138 képviselőjelölt közül 25 nő. Két választókerületben három is indul, de több olyan körzet van, amelyikben nincs női jelölt.

A szociáldemokraták a Független Civil Fórummal szövetkezve mind a 25 választókerületben indítanak képviselőjelöltet. Az úgynevezett nagy (parlamenti) pártok, az MSZP, a Fidesz-MPSZ, az SZDSZ, az MDF (–Együtt Szegedért Egyesület) és a KDNP jelöltjei szintén felbukkannak valamennyi kerületben. A kis pártok közül a Jobbik 7, a Szegedért Egyesület 11, a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület 15, a Centrum 16 jelöltet állított, a MIÉP egyet sem.

Délmagyarország Online, 2006. szeptember 8.