Pótolták a szőregi templom lélekharangját. A 90 kg-os hangszert Lengyelországban öntötték és vasárnap emelték be a toronyba. A bronzharang elkészítését az önkormányzat Egyházügyi Alapjából nyert támogatás, illetve a hívek adományai tették lehetővé.

A szőregi templom harangjait még az első világháború idején vitték el, hogy beolvasszák azokat és ágyút készítsenek belőlük. A harangokból kettőt a háborút követő években pótoltak, azonban a lélekharangra mindmáig várni kellett. Felszentelésén Kiss-Rigó László megyés püspök és Kókai Pál plébános is részt vett.

A 90 kg-os harangot Lengyelországban öntötték bronzból, Farkas Titus harangvillamosító mester szerint ez a harang – ha nem lesz újabb háború, hogy ismét elvigyék – többszáz éven keresztül tudja szolgálni a híveket. A lélekharang 1,1 millió forintba került. A költségeket a hívek adományaiból és a Szegedi Önkormányzat Egyházügyi Alapjának 610 ezer forintos támogatásából teremtették elő.

– A lélekharanggal szoktuk jelezni a halálhír megtudása után, hogy férfi, nő vagy gyermek a halott. Ha férfi halott van három verset húzunk, ha női verset, ha ne adj isten gyermek, akkor csak egyet. Ezntúl minden este az összharangozás után a lélekharang az összes elhunytért fog szólni – mondta el Kókai Pál, a szőregi templom plébánosa.

A harangot a hívek jelenlétében csörlővel emelték be a templomtoronyba.

Szegedi Városi Televízió híre nyomán