Közel száz pályázat érkezett a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. által meghirdetett Virágos Szeged Városszépítő Mozgalom kampányfelhívására. A beérkező munkákat ünnepélyes díjátadóval köszönte meg a társaság csütörtök délután a Városházán. Idén a konyhakerteket is értékelték.

„Az alapvető szándékunk az volt a tavalyi induláskor, hogy azokat honoráljuk, akik véleményünk szerint a mi munkánkat segítik a közterületek szebbé tételével. Ezek a nevek általában homályban maradnak a köztudat előtt, mi viszont szeretnénk ezzel a kis ünnepséggel megemlékezni róluk. Arról a “közmunkáról”, amit a város érdekében végeznek. Tudjuk, hogy mekkora munka ez, milyen nagy erőfeszítésbe kerül olyan kerteket létrehozni, amelyek kerítés híján ki vannak téve mindennek. Ezek az emberek a város színvonalát emelik a tevékenységükkel, egyben a mi munkánkét is” – árulta el portálunknak Makrai László, a környezetgazdálkodás ügyvezetője.

Felhívásukra az öt kategóriában összesen 98 pályázatot adtak be a szegediek, népszerűnek bizonyult tehát az idei évben is a megmérettetés a városlakók között. „Már tavaly, az első alkalommal is nagyon sikeres volt a pályázat. Úgy tűnik, jó helyre került a vetőmagunk, az emberek értékelik ezt és jól esik nekik. Mi pedig jó szívvel adjuk a jutalmakat” – fogalmazott a cégvezető.

A társasházi, lakótelepi virágoskertek kategóriában induló Nagy Zsuzsanna portálunknak elmondta, Budapest körúti panelházuk előtt már 45 éve gondozza a növényeket. A kertészkedés fogásait magától sajátította el, de véleménye szerint, aki szereti ezt csinálni, annak könnyen megy. „Jó érzés, ha az ember az utcán sétálva gondozott környezettel találkozik még a panelok előtt is. A kertek állapota tükrözi egyben azt is, milyen emberek lakják a házat” – mutatott rá a növénygondozás fontosságára az idős hölgy.

Nagyné Nyíri Emese a balkonok és erkélyek különversenyében az élen végzett, a konyhakertek terén pedig különdíjat vehetett át. Kifejtette, a Harmónia lakóparkban lévő ingatlanuk tetőteraszán nyolc éve kialakított kertet még az utca túloldalán lévő cukrászda vendégei is rendre megcsodálják. Kitért rá, a hobbiból művelt területen a virágok és konyhakerti növények mellett fák és bokrok is helyet kapnak. „Ha a férjem kér egy kis petrezselymet a krémleves tetejére, csak kiszaladok és vágok frisset, de hasonló a helyzet, ha kedvem támad rozmaringos süteményt sütni” – mondta el a konyhakert előnyeiről a hölgy, hozzátéve, egyebek mellett bazsalikomot, snidlinget, epret és paradicsomot is termesztett már a teraszon.

 

Virágos Szeged Városszépítő Mozgalom

Balkonok, erkélyek

1. Nagyné Nyíri Emese
2. Lajta Éva
3. Sárközi Erika Angéla
Közönségdíj: Gyurisné Szögi Kitti

Családi házas előkertek

1. Kálmán Ferencné Molnár Judit
2. Turi Lajos
3. Horváth Sándorné
Közönségdíj: Horváth Sándorné

Társasházi, lakótelepi

1. Keszthelyi Magdolna
2. Welsch Károlyné
3. Bodó Tamás
Közönségdíj: Nagy Attiláné, Gajdács Ferencné, Kruzslicz Lászlóné

Intézmények közösségi kertje

1. Husztik Csabáné – Szegedi Rendészeti Szakközépiskola
2. Nagypál Csabáné – Agyagos Utcai Bölcsőde

Üzletek, kereskedelmi egységek

1. Gőry Pince és Terasz Étterem
2. Hársfa Söröző

 

A legszebb konyhakertek

Balkon

1. Geyer Mária és Savanya Péter
Különdíj: Nagyné Nyíri Emese

Mini kert

1. Ilovai József

Normál kert

1. Tóth Péter és Tóth-Kovács Orsolya
Különdíj: Farkas József

Zártkert

1. Mayer Erika és Szűcs Rózsa
2. Zsótér Zsuzsanna

Közösségi kert

1. Megálló – „Tarján felett az ég”
2. Szegedi Kertbarát Kör

Suda Sándor, szegedma.hu

Kapcsolódó anyagok

Borítókép: Horváth Sándorné előkertje. Fotó: Horváth Sándorné