Tavasszal egy hónapig, ősszel másfél hónapig lehet avart és zöldhulladékot égetni Szegeden a nagykörúton kívül, ha pénteken a közgyűlés is megszavazza az önkormányzat új rendeletét.

Eddig nem szabályozták Szegeden külön, mikor, hol szabad avart és zöldhulladékot égetni. Mivel az égetés számos növénybetegség terjedésének megakadályozásában is fontos, ezért Póda Jenő (KDNP) a közgyűlés jogi bizottságának év eleji ülésén indítványozta, alkossanak rá rendeletet. Nagy Sándor (Együtt) alpolgármester előterjesztését hétfőn a bizottság egyhangúlag támogatta, a végső döntést a közgyűlés hozza meg pénteken.

Azért hogy a szomszédokat továbbra se zavarja a kerti munka, csak a nagykörúton kívül végezhető. Tavasszal egy hónapig, március 1. és 31. között, illetve ősszel másfél hónapig, október 1. és november 15. között lehet égetni szabad téren az avart és a zöldhulladékot. Meghatározták azt is, hogy hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között, szombaton viszont csak 8-tól 14 óráig. A rendelet azt is kimondja, hogy továbbra is komposztálás ajánlott, és hogy a környezetgazdálkodás ehhez egy pályázati forrásnak köszönhetően komposztáló edényeket is biztosítani fog. Póda Jenő az ülésen azt mondta, a rendelet megnyugtatóan rendezi a kérdést. Emellett a lakosság józan ítélőképességre apellál, vagyis hogy zöld füvet nem fognak eltüzelni. Úgy fogalmazott, emberi hülyeség ellen nincs orvosság.

Bár a rendeletben szankciókat nem tüntetnek fel, a légszennyezésre és tűzvédelemre vonatkozó jogszabályokat ez alapján alkalmazza majd a zöldhatóság és a katasztrófavédelem.

delmagyar.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Iwona_Olczyk, pixabay.com