Reggeli idővágta a Csemetével

Kerékpárral sem kerül több időbe megközelíteni reggelente a szegedi Belvárost, mint tömegközlekedési eszközökkel vagy személygépkocsival, sőt Szőregről a drótszamár a leggyorsabb. A Csemete múlt pénteken lemérte a városszél és a centrum közötti közlekedési időt.

Reggeli idővágta című rendezvényükön kerékpárral, autóval, gyalog és tömegközlekedési eszközöket igénybe véve mérték le önkéntesek és a Csemete Egyesület munkatársai, hogy a különböző szegedi városrészekből mennyi idő alatt lehet a Széchényi térre eljutni. A busszal, villamossal, trolival utazók a járművekre való várakozási időt nem számolták bele az eredménybe.

Szőregről, a Hősök teréről kerékpárral 20, autóval 21, a 60-as autóbusszal pedig 27 perc alatt értek célba a résztvevők.
– Annak ellenére tartott Szőregről a legkevesebb ideig biciklivel beérni a Belvárosba, hogy a kerékpárút több helyen rosszul járható a csatornázási munkák miatt – mondta Tornyai Annamária, a Csemete munkatársa, az esemény szervezője.

Kiskundorozsmáról a busznak 35 percbe, a kerékpárosnak 25 percbe telt az út. A Fő fasor és a Temesvári körút kereszteződésétől 10 percig kell biciklizni, 17 percig gyalogolni a térig, ugyanekkora távolságot a trolibusz 13 perc alatt tesz meg. Alsóvárosból, a Moszkvai körúttól csupán 3 perc kerekezés a Belváros, ugyanez gyalog 14 perc, villamossal 6-7 perc. A plazától az autó és a drótszamár is 15 percig jön, viszont a kerékpárúton gyalogosok is közlekednek, őket a bicajozónak kerülgetnie kell. A személygépkocsinak ez a táv 12 perc alatt sikerült.

Az akcióban – melynek célja a kerékpáros közlekedés népszerűsítése volt – 38-an vettek részt.

– Szeretnénk felhívni a figyelmet arra – magyarázta Tornyai Annamária –, hogy szükség van a kerékpárutakra, mert azokat sokan használják, használnák naponta.

Gonda Zsuzsa
Délmagyarország Online, 2005. június 6.