A szőregi csata 165. évfordulójára avatták fel a „Huszárlány” szobrot Szőregen. Az ünnepségen, ahol kiemelték a csata hőseire való emlékezés fontosságát, valamint a női huszárok bátorságát, Rózsavölgyi József, Kothencz János, Kedves Gyula és Bolgár József mondott beszédet.

Rózsavölgyi József Fidesz-KDNP-s szőregi önkormányzati képviselő Szalóki Zsuzsanna, a szőregi csatában elesett női huszár történetére hívta fel a figyelmet, ami nem volt egyedi eset: az 1848-49-es szabadságharcban számos nő ragadt fegyvert, és vette ki a részét a harcokból férfinak öltözve, amint erről Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettje is megemlékezik. „A szobor oldalán látható felirat – Példa legyen hited, bátorságod – mindannyiunk számára útmutató lehet” – mondta el a képviselő.

„A nők, fiatal lányok név nélküli részvállalása a harcokban olyan cselekedet, ami minden szegedinek önbecsülést adhat” – jelentette ki az ünnepségen Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott szegedi polgármesterjelölt. „A névtelen hősök küzdelmének méltósága máig aktuális üzenettel bír: érdemes küzdeni. A női huszárok, bár nevüket elhallgatták, teljes hitelességgel adták oda mindenüket a hazáért, a szabadságért” – tette hozzá. Kothencz János rámutatott: a szívünket kell odatenni minden célunkért. „Legyünk névtelen hősök! Az igazán nagy célok elérésénél nem az számít, ki teszi meg az ahhoz szükséges lépéseket, hanem hogy megtette, amit kellett” – mondta el a polgármesterjelölt, majd kiemelte Rózsavölgyi József képviselő személyét, aki a szoborállítás kezdeményezésével maga is megtette, amit kellett.

Kedves Gyula ezredes többszörösen különleges eseményként említette a szoboravatást, egyrészt, mert minden emlékműállítás kiemelendő alkalom, valamint az 1848-49-es történések is különlegesek és kiváltképp egyedi a huszárlány esete, ami a szobrot ihlette. „1848 egy csoda, mert az események hevében úgy forrott eggyé a magyar nemzet, mint ahogy se azelőtt, és sajnos azóta sem tudott” – mondta el a katonatiszt. „A nők szerepvállalása erős szimbóluma a nemzet egységének, ami győzelmet jelent, még ha katonailag vereséget is szenvedett a szabadságharc” – emelte ki, majd hozzátette: „A nők, a katonák támogatásában, ápolásában nyújtottak nélkülözhetetlen segítséget, és gondoskodásukkal élő kapcsolatot teremtettek a katonák számára az otthonukkal.” Kedves Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy bár egy véres, vesztett csatára emlékezünk, mégis jelentőségteljes volt a szőregi csata, mivel fedezte a honvéd erők visszavonulását Temesvár felé. „Tiszteletet érdemel minden katona, aki részt vett a harcokban, mivel 1849 folyamán a magyar szabadságharcnak katonai győzelemre már nem volt esélye, mégis hősiesen kitartottak a honvédek, az áprilisi törvények szellemének védelmében, megmutatva a magyar nemzet nagyságát” – mondta el a nyugalmazott katona.

A szobrot, Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek alkotását Rózsavölgyi József és Kothencz János avatta fel, majd Thorday Attila újszegedi plébános szentelte fel, a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület ágyújának díszlövéseivel kísérve. Ezt követően a Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar zenei aláfestése mellett az egybegyűltek átvonultak a Kamaratöltés lábánál álló emlékkereszthez, ahol Bolgár József, a III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület vezető tagja tartott beszédet. „A szőregi csata hősei teljesítették a feladatukat, helyt álltak a harcban, a vereséget a kialakult történelmi helyzet okozta, nem a katonák hiányosságai” – mondta el a hagyományőrző. „A Kamaratöltés akkor is itt helyezkedett el és Dembinski tábornok tüzérei ide ásták be magukat az ütközet előtt, ezért áll e helyen az emlékkereszt, amit 1999-ben állított a szegedi önkormányzat a hősök emlékére” – jelentette ki Bolgár József, majd a Hagyományőrző Egyesület céljairól beszélt: a magyar történelem e dicső korszakának bemutatása különböző rendezvényeken, és az emlékezés fontosságának hirdetése e helyi esemény kapcsán, ami a város számára is jelentős.

Szekeres Tamás, szegedma.huBorítókép: Fotó: Maróti János / szegedma.hu

szoreg.hu képtár