Rózsavölgyi Józsefnek, a Fidesz–KDNP 14. választókörzetben (Szőreg, Marostő) induló önkormányzati képviselőjelöltjének a kultúra terén is vannak ötletei, elképzelései, amelyek segítségével fellendülhet Szőreg és a környező települések turisztikai és művelődési élete.

A képviselőjelölt az 1192-ben dokumentumokban először említett monostor feltárását és felújítását tűzte ki célul. Horváth Ferenc tanulmányából tudjuk, hogy Reizner János és Tömörkény István 1904-ben egy kisméretű, a 13. század elejére keltezhető templom falrészleteit tárta fel, amelynek északi csonkja ma is áll. A domb keleti végén vastag falrészek kerültek elő valószínűleg a 13. vagy a 14. századból. A monostor kiterjedését a Reiznerék által feltárt falrészletek és Trogmayer Ottó 1977-ben végzett ásatása alapján is csak részben tudják körvonalazni a szakemberek. Trogmayer szerint a monostor mintegy 33 méter hosszú, sáncokkal és fallal erődített épületegyüttest jelentett. A bővebb információk érdekében a monostordomb teljes feltárása szükséges, amihez természetesen a Móra Ferenc Múzeum igazgatója, Zombori István is messzemenően hozzájárul. A valóban méltatlan állapotban lévő középkori monostor szerinte is megérdemli, hogy feltérképezzék, és bekapcsolják Szeged és Szőreg turisztikai vérkeringésébe.

Rózsavölgyi József eltökélt szándéka, hogy elvégeztesse a monostor teljes rekonstrukcióját, hogy a szegedi Dömötör toronnyal nagyjából egyidős építmény gazdagítsa Szőreg – amúgy nem túl bőséges – idegenforgalmi kínálatát. A monostort az oktatási programba is be lehetne kapcsolni, így a gyerekek a helyszínen ismerhetnék meg a kor jellegzetességeit. A felújítás sürgős lenne, mert a feltárt romokat egyre inkább benövi a fű és a gaz, megsemmisíti az enyészet.

Rózsavölgyi másik elképzelése a Magyar Dal Napja elnevezésű, Presser Gábor által életre keltett kezdeményezéshez kapcsolódik. Szerinte Szőregnek is csatlakoznia kellene a rendezvényhez, ami kétségtelenül növelné a település ismeretségét és népszerűségét. A képviselőjelölt a kultúrházat átalakítaná mindenki számára elérhető, változatos és gazdag kulturális programokat kínáló faluházzá, ahova akár Szeged belvárosából is érdemes lesz ellátogatni.

HT / helyitema.hu

kapcsolódó anyagok

Árpád-kori templomrom