Az állami hulladékgazdálkodási holding szerint még nyáron, információink szerint Csongrád megyében legjobb esetben is ősszel küldik ki a következő szemétszámlát. Nem tudni, hány havit. Érdemes félretenni rá.

– Fene várja a szemétszámlát, de rend a lelke mindennek, egyszer úgyis fizetni kell. Ha április óta nem küldték, és több hónapot kell egyszerre fizetni, nem fog földhöz vágni. Ezért nem spórolok előre, bár a múlt havi nyugdíjamat is fillérre elköltöttem – mondta a szemétszámláról a 84 éves szeged-baktói nyugdíjas. Dénes István 60 literes kiskukára váltott tavasszal. Az néhány forinttal több, mint a korábbi nyugdíjaskedvezménye volt. Így kéthavonta 2760 forintot fizet. Azaz csak fizetne, ha lenne, aki kiállítja a számlát.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-nek és a Csongrád Megyei Településtisztasági Nkft.-nek nincs hivatalos információja, hogy az elméletileg április óta működő állami holding mikor állít ki számlát. Koltainé Farkas Gabriella, a szegedi környezetgazdálkodás igazgatóhelyettese érdeklődésünkre elmondta, tudomásuk szerint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) tárgyalásokat folytat a közszolgáltatókkal bérszámlázásról. Úgy tudják, hogy az NHKV saját számlázási rendszere csak jövő tavasszal kezd működni.

A környezetgazdálkodási és a településtisztasági cég márciusra még számlázott, de utána megszüntették ezt a jogát. A bevételt az állami cég viszi. A társasházaknál nem jelent gondot a számlafizetés, mert ott a szemétdíjat a közös költségben hónapról hónapra beszedik. Probléma a családi házaknál, kiskerteknél lehet, ahol önállóan fizetnek a lakók. Ott érdemes félretenni a havi szemétpénzt.

Mikor jönnek a számlák, és hány hónapot kell kifizetni egyszerre? Nem tudni. A szolgáltatók átadják az adatokat az állami holdingnak. Ha az gyorsítani akar a rendszeren, és szerződést köt a bérszámlázásról – amiről most csak tárgyal –, akkor is időbe telik átállni. Így jó esetben októberben kapnak számlát a szegediek és Szeged környékén élők. Akkor is kérdés marad, hogy a bérszámlázó cégnek megengedi-e az állami holding, hogy csúsztatva, kéthavi számlákat bocsásson ki. Már csak azért is, hogy egyszerre ne legyen sok a fizetnivaló. Az is előfordulhat, hogy erre nem kapnak engedélyt. Akkor viszont áprilistól szeptemberig hathavi összeget fizettetnek ki, ami teljes áron, vagyis havi 2751 forintjával 16 ezer 506 forint lesz.

Optimista a vezérigazgató

Sokkal optimistább az NHKV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Weingartner Balázs szerint augusztusban minden ügyfelük megkapja a második negyedéves hulladékszállításról szóló csekket, amely csúsztatott fizetési határidőt biztosít majd. A társaság vezetője Heringes Anita szocialista képviselő nyilatkozatára reagált így, aki új hulladékgazdálkodási törvény kidolgozását sürgette, illetve a jelenlegi „vízfej és számlagyár” megszüntetését. Az NHKV elnöke kiemelte, ahogy eddig sem, úgy a jövőben sem fog leállni ez a közszolgáltatás. Azok a vádak sem igazolódnak, hogy a lakosságnak emelt összegű, összesített számlákat kell fizetnie.

Dombai Tünde, delmagyar.hu

Borítókép: A szőregi Kinyó Sándorné 120 literes kukája után kéthavonta 2760 forintot fizet. Már csak az a kérdés: mikor? Fotó: Török János, delmagyar.hu