A lovaglás mellett az istállótakarítást, etetés-itatást, patapucolást is gyakorolhatják a gyerekek egy szőregi lovarda nyári táborában.

A lovak és a gyerekek szeretete vezérelte Bárdos Sándort, amikor megnyitotta lovastáborát. A foglalkozások célja az, hogy minél több kisgyerek és fiatal tanulja meg, miként kell bánni a nemes állatokkal. A gyerekek nem csak azt sajátíthatják el, hogyan maradjanak fönn a lovon, de még egy kis könnyű ügetést, sőt –a nagyobbak –néhány óvatos vágtát is kipróbálhatnak.

A lovak körüli teendőket is a gyerekek végzik. Reggel boxtakarítással kezdik a napot, etetik-itatják, fölnyergelik az állatokat. A nap végén pedig kipucolják a lovak patáját, megtisztogatják a lószerszámot.

A tízéves szegedi Hódi Krisztinának osztálytársai meséltek a szőregi lovardáról, így kapott kedvet maga is a lovagláshoz. Az állatokat régóta szereti, a Százszorszép Gyermekház egyik programján és a mezőhegyesi lovasnapokon már közelebbről is megismerkedett velük, ezenfelül lovas könyveket gyűjt. A szőregi lovak közül kedvence a Simi nevű angol telivér.

Katona Gergely tizenkét esztendős és már saját lova is van: Babát itt gondozzák, a nagyfiú harmadik éve lovagolja.

„Ne nyújtott karral tartsd a kantárt! Vissza a fölső testet! Ugrásnál nyomd le a csizmád! Lebegj a nyeregben!” –hangzanak a vezető utasításai, miközben a középen fölállított, alacsony akadály körül ügető lovak patája nyomán porzik a kevéssel korábban belocsolt, de a rekkenő hőségben percek alatt fölszáradó udvar. A sokmázsás állatok lépései alatt tompán döng a föld, a gyerekek alatt nyikorog a bőrnyereg.

A táborban végzett munkában Matajsz János edző segít. A hajdani többszörös magyar bajnok, egyéni és csapatválogatott versenyző az ugratásban ért el szép sikereket. Mint mondja, mindenkiben ott rejtőzik az állatszeretet, csak ki kell bontakoztatni. Hozzáteszi, hogy a lovaglás nem csak kiváló testedzés (minden izmot megmozgat), de fegyelmezettségre is szoktat: a lovak körül nincs helye rendetlenkedésnek. Ezenfelül a gyerekek azt is megtapasztalhatják, hogy a lovak megérzik és viszonozzák az embertől kapott szeretetet.

Nyilas Péter
Délmagyarország, 2003. július 31.