Már négy éve hagyomány, hogy szőregi rózsatöveket osztanak a baloldali képviselők Szegeden. Kedden öt helyszínen – többek között az Északi városrészben – több ezer tő talált gazdára.

Tavasszal már az Északi városrészben is virágozni fognak a szőregi rózsák. A Kodály téren az esős idő ellenére nagyon sokan várták, hogy megérkezzen a növényeket szállító teherautó. „Milyen színűek a rózsák?” – ez volt az első kérdés, amikor lepakolták a töveket. A frissen megválasztott képviselő Molnár Zoltán segítőivel azonnal hozzálátott az osztásnak. Mindenki örömmel fogadta a virágokat.

Drabant István és felesége az Ács utca 1. szám alatt laknak. A kapott rózsákat az épület előkertjébe ültetik majd el. A férj elmondta már a tavaszi virágosztás idején is vittek növényeket az előkertbe, mivel a ház minden lakója imádja a virágokat és közösen gondozzák azokat. „Vannak már ott tulipánok is, azok mellé kerülnek majd a rózsák” – tette hozzá.

Gáspár Istvánné szintén a házuk előtt lévő kiskertbe ülteti majd el a kapott növényeket. Összesen 20 tövet kért, mivel nagy a kert a ház előtt. Egy szórólapról tudta meg az virágosztás időpontját és ezért jött el. A lap másik oldalán ott volt, hogyan kell elültetni és gondozni a rózsákat. „Ez nagy segítség, mert a megfelelő gondoskodás biztosítja, hogy meg is maradjanak a növények és tavasszal megszépítsék a környezetünket. Már holnap el is ültetem valamennyit” – mondta.

Török János a Sík Sándor utcából érkezett az osztásra. Elmondta, az egész ház örömére veszi a rózsákat, amelyek ott is az előkertet fogják díszíteni. „Minden virágosztáson ott vagyok, mert ezeknek az akcióknak köszönhetően szépül a lakókörnyezetünk” – tette hozzá, majd elmondta, mivel van kertje, pontosan tudja, hogyan kell gondozni ezeket a növényeket annak érdekében, hogy meg is maradjanak.

A rózsák minden évben Szőregről érkeznek. Az ötlet Avramov András fejéből pattant ki, aki most is ott volt a helyszínen. „Ez egy négy éve kezdődött program, amelynek célja a városrészek közötti együttműködés erősítése, illetve a szőregi rózsa népszerűsítése. Nagyon örülök, hogy több ezer rózsa díszíti majd Szegedet” – mondta.

A körzet frissen megválasztott képviselője, Molnár Zoltán elmondta: 2300 rózsatő talált gazdára kedden délután.

Számára is meglepetés volt, hogy a rossz idő ellenére milyen sokan jöttek el az osztásra. „Ebből is látszik, hogy mennyire komolyan veszik a szegediek a Virágos Szeged programot”. A képviselőnek megválasztása óta az volt az első ilyen nyilvános rendezvénye. Elmondta, mindenki nagyon kedves volt és már most megkeresték számos javaslattal, észrevétellel. „Volt, aki azt szeretné, hogy fát ültessünk a háza elé, van, aki járdafelújítást kért” – mesélte Molnár Zoltán, aki kiemelte, a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületének egyik irodája előtti járdát már sikerült is rendbe tenni és ezt a munkát folytatni fogják.

szeged.hu

szoreg.hu képtár