Hetente egyszer jár a lajtoskocsi a szőregi téglagyár épületéhez, ahol 12 család vízszükségletét kell kielégíteni. A városrészben tartott lakossági fórumot Kothencz János és Rózsavölgyi József, akiknek a vízvezeték hiánya mellett a rossz utakra is panaszkodtak a helyiek.

A Kübekházi úton található téglagyár épülete mellett tartott szombat délután lakossági fórumot Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. átal támogatott polgármesterjelölt, valamint Rózsavölgyi József, Szőreg-Marostő önkormányzati képviselőjelöltje felhívta a figyelmet: az itt élő emberek számára a tiszta ivóvíz beszerzése is nehézségekbe ütközik, hiszen a terület nincs csatornázva. “Tizenkét család lakik a szőregi téglagyárnál, igen nehéz körülmények között. Lajtoskocsival hordják a vizet nekik a mai napig – ez egyszerűen elfogadhatatlan egy 21. századi településen” – hangsúlyozta Rózsavölgyi József. A kocsi hetente egyszer érkezik ki hozzájuk, amiből edényekbe, vödrökbe és műanyag PET-palackokba öntözik a vizet az itt élők. Egy hétig be kell osztaniuk a felvett mennyiséget, ebből isznak, főznek és fürödnek is. Már egy éve tervben van, hogy egy közkifolyót építenek ki, amin keresztül Újszentivánról juttatnának vizet a lakóknak, a szükséges engedélyeket azonban máig nem kapták meg ahhoz, hogy a munkálatok elkezdődhessenek.

Gondot jelent továbbá a környező utcák rendkívül rossz állapota is: téli időszakban az itt élők szinte teljesen el vannak zárva nem hogy Szegedtől, de még a szőregi orvosi rendelőt sem egyszerű megközelíteniük. Három kicsi gyermek és több idős is él itt, akik egészségügyi problémák esetén nehezen juthatnak csak orvoshoz. “Legalább zúzottkővel kellene járhatóvá tenni az útszakaszt, hogy az itteniek ne legyenek teljesen elvágva a településtől” – mondta Rózsavölgyi.

Kothencz János polgármesterjelölt szerint a városvezetés évek óta Szeged belvárosára összpontosítja minden forrását, az itt látható, szomorú példa is jól tükrözi a peremkerületek lemaradottságát. Emberarcúbb, szociálisan érzékenyebb városvezetést kíván megvalósítani, amely a látványfejlesztések helyett az ehhez hasonló, életszerű problémákra keresne megoldást. Gyors segítségként élelmiszert osztottak az itteni embereknek: Kothencz János krumplit, hagymát hozott a családoknak, míg Rózsavölgyi József tésztát, konzervet és cukrot, a gyerekeknek pedig csokoládét adott. A tényleges megoldás azonban az alapvető életkörülmények biztosítása az itt élő emberek számára, így ígéretet tettek, hogy minél hamarabb biztosítják a vízellátást a családok számára. Ehhez Rózsavölgyi József és Kothencz János mellett Varga Róbert képviselőjelölt is hozzájárult, aki oroszlánrészt vállal az építési munkálatokból.

Illés Attila

Borítókép: Fotó: Kovács Ferenc / szegedma.hu