Ideiglenes megoldásként lajtos kocsi szállíthatja ki a vizet annak a harminc embernek Szőreg külterületére, aki múlt hétfőn maradt víz nélkül. Felszámolják a szemétlerakót is, de a rendszeres szemétszállításért fizetniük kellene az ottaniaknak.

– Nem túlzok: mindenki a Szőreg külterületén lévő tanyák és az ott élő harminc ember problémájával foglalkozik – mondta Rózsavölgyi József szőregi önkormányzati képviselő.

Megírtuk, hogy a volt téglagyár szomszédságában élő 13 családnak múlt hétfő óta nincs vize, mert leégett a szivattyú, amelyet senki nem akar megjavítani. A házak melletti nádas mögötti gödörben pedig évek óta gyűlik a szemét.

– A városüzemeltetési iroda és a Szegedi Vízmű is dolgozik a megoldáson, a kübeki úttól 1,3 kilométer vízvezetékcsövet kellene lefektetni a tanyákig, ami iszonyú sok pénzbe kerül. Ráadásul a környéken magántulajdonú földek vannak, így azt is meg kell nézni, hogyan juthat el odáig ez a csőrendszer. Víz nélkül ugyanakkor senki nem maradhat, ezért azt kértem a katonaságtól, hogy lajtos kocsival vigyenek ki vizet a családoknak igény szerint több alkalommal a héten, hiszen amúgy is szállítanak Újszentivánra a víz ottani arzéntartalma miatt – közölte a képviselő.

Rózsavölgyi József szerint a szemét egy részét az ottani családok termelték, amelyek szemétdíjat egyébként eddig nem fizettek. – El lehet időnként vitetni a szemetet, de az újra fog képződni. Zsákokat viszünk ki, megkérjük az ott lakókat, segítsenek felszámolni a hulladéktelepet, de ezután le kell ülniük a környezetgazdákkal a rendszeres szemétszállítás igénylése és annak díja végett. Óriási probléma ez az egész, hiszen az áramszolgáltató is arról tájékoztatott, hogy nem mindenki fizeti a számláját. Szerencsétlen emberekről van szó, de mindenkinek vannak kötelességei – magyarázta.

Kiss Gábor Gergő, delmagyar.hu