Kutyás terápia – négylábú segítők az emberért címmel tart előadást a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárában (6771 Szeged-Szőreg, Magyar u. 14.) Keller Zoltán, a HANIMEC Kutyásterápia és Sportegyesület elnöke. Vendégek között lesznek jól képzett négylábúak is, akik remek neveltetésüknek köszönhetően mintát és példát adnak az együttélés jó gyakorlatára. A Rekreációról a könyvtárban című programsorozat rendezvénye május 4-én, szerdán 17 órakor kezdődik.

A terápiás kutyákról olvashatjuk a HANIMEC Kutyásterápia és Sportegyesület internetes oldalán: „A terápiás kutyák segítségével a szakember (gyógypedagógus, pszichológus, pszichiáter, pedagógus) fejlesztő tevékenységet folytat, annak érdekében, hogy az alany értelmi, érzelmi és ismeretelsajátítás tekintetében előremutató változáson essen át. Ehhez speciálisan kell kiválasztani – lehetőleg szakember segítségével – a meghatározott temperamentummal rendelkező, lehetőleg kölyökkutyát. A kiképzés várhatóan egy év, de ettől vannak eltérő esetek is. A kiválasztott ebek képzésük során alap engedelmességet, “trükköket” és ügyességi feladatokat sajátítanak el. A képzés bizonyos szakaszában elkezdik a gyermekekkel való viselkedés tanítását a természetben és zárt térben egyaránt.”

A Sportegyesület profiljába tarozik a családi környezetben élő kutyák engedelmességre nevelése is. Az engedelmességi képzésre jelentkezők jó része sajnos hamis információk alapján a kutya fél éves kora után kéri a Sportegyesület segítségét. Ekkor már általában olyan rögzült szokásokkal kell megküzdeni, amelyek a szocializáció korai időszakában történő neveléssel megelőzhetők lettek volna. A rehabilitáció már ezt a kört is erősen áthatja. Segítő tevékenységük egyik eleme a sérült vagy “rossz előélettel” élő ebek visszavezetése a normál életbe. A félelem az emberektől, más állatoktól, a szocializálatlanság, a szabályrendszer hiánya, vagy a kutya előélete miatt a befogadott és/vagy elhanyagolt kutyák hosszú folyamaton mennek keresztül mire ismét élhető társsá válnak – tudhatjuk meg ugyancsak a HANIMEC Kutyásterápia és Sportegyesület internetes oldaláról.

A program a Közép-Kelet-Európai Társaság szervezésében valósul meg.

szegedma.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Szuda Sándor, szegedma.hu