A kormányzat megváltoztatta a víziközmű-törvényt: csapadékvíz-elvezetésre nem költhet a város. 8 év alatt 7 milliárd forint jutna 12 városrész 304 utcájának belvízhálózatára.

Mivel a szegedi ivóvíz- és csatornahálózat nagyjából teljes, az önkormányzat a belvízelvezető hálózat fejlesztésére koncentrál. Tavaly év végén megírtuk: elkészült az ütemezés, a közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága jóváhagyta a beruházási csomagot. A terv szerint 8 év alatt nagyjából 7 milliárd forintból kiépül a belvizet elvezető csatornarendszer Szeged teljes területén. Dorozsmán, ahol a legnagyobb a lemaradás, 2,3 milliárd forint értékű munkát kell elvégezni. Szőregen 1,2 milliárdos fejlesztést kell behozni, Gyálarét teljes csatornázása is megoldódik, Tápén 17 utcában kell pótolni a csatornaépítést.

A 7 milliárd forint abból adódik össze, hogy a szegediek által befizetett víz- és csatornaszámlák egy részét – évente megközelítőleg 900 millió forintot – a város kötelezően fejlesztésre fordítja. Ahol a városban ISPA-támogatással szennyvízcsatorna épült, a lakosság hozzájárulást is fizetett, és az ingatlanonként beszedett 120 ezer forintból 15 ezret a város a közgyűlés döntése alapján belvízelvezetésre költ. A pénz harmadik forrása, hogy uniós támogatásra pályázik a város.

Az ütemtervben összesen 12 városrész 304 utcája szerepel: Dorozsmán csatornáznának a legtöbbet, 96 utcában, Szőregen 41, Újszegeden pedig 33 utcát fejlesztenének. Idén a belvizes csomagból egy összesen 1,3 milliárd forint értékű beruházás van soron: Szőregen, Gyálaréten, Marostő városrészben, Újpetőfitelepen, Subasán és Sziksóstón épülne csatorna.

Csakhogy a kormány hetekkel ezelőtt a víziközmű-törvény megváltoztatásáról döntött. Ennek értelmében belvízmentesítésre nem, kizárólag ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózatra lehet fordítani a rekonstrukcióra és fejlesztésre érkező bevételeket. Kútba esik Szeged rég várt belvizes fejlesztése?

Molnár László, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta: a közműcégek és a mérnöki kamarák is latba vetik lobbierejüket, hogy a törvény végrehajtási rendeleteinek szövegezésekor töröljék ezt a városok számára nagyon előnytelen változást. A szakemberek még ebben a hónapban kedvező fordulatra számítanak. Az irodavezetőtől megtudtuk: tavaly 1,6 milliárd forint ragadt bent a pályáztatások és az engedélyeztetések elhúzódása miatt a város kasszájában, ezt a pénzt idén fel lehet használni. Az idén befolyó 900 milliót viszont már nem. Novák Gyula, az önkormányzat cége, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a tervekkel és engedélyekkel ugrásra készen állnak. Ha nyár elejéig zöld utat kap a fejlesztés, a 2012-re tervezett munkákat is el tudják végeztetni az év végéig.

Dombai Tünde, dekmagyar.hu