Ötvenkétezer szemetes kukára szerelnek hamarosan jeladót Szegeden és a város környékén. Az európai uniós program keretében a háztartások gyűjtőedényeire egy chipet erősítenek, így a potyautasokat is ki fogja tudni szűrni a szolgáltató.

A Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás – 32 településre kiterjedő – hulladékgazdálkodási rendszerének eszközbeszerzésekkel való fejlesztését célzó program keretében új, innovatív chipes edényazonosító rendszert vezet be az országban egyedülálló módon. Az új eszközt és rendszert szerdán mutatta be Rupp Tamás szakértő, a BinControl Kft ügyvezetője, a társulás szegedi ügyfélszolgálatán.

 

Nyomon követhető lesz a szemét útja

A közel 1,8 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló fejlesztés keretében a térség háztartásainak gyűjtőedényeire edényazonosító kerül. A társulás célja a háztartási hulladék gyűjtését nyomon követő rendszer bevezetésével a közszolgáltatási tevékenység átláthatóbbá és költséghatékonnyá tétele.

Az edényekre szerelt jeladó az eddig alkalmazott gyűjtési rendszer optimalizálását és a „feketén”, a szerződött mennyiségen felül kihelyezett hulladék elszállításából adódó többletköltség csökkenését eredményezi. A rádiófrekvenciás jelet kibocsátó jeladó rádióhullámait a hulladékszállító gépjárművekre szerelt fedélzeti egység olvassa majd le. Ez az edényekre szerelt passzív jeladó az ügyfél egyedi azonosítóját hordozza, ezáltal az edények ürítése nyomon követhetővé válik.

 

Könnyebben megtalálják majd az ellopott szemetes kukákat

További előnye a rendszernek, hogy a lopott edényzetet is könnyebb lesz megtalálni az azonosítás segítségével. A tapasztalatok szerint többen visszaéltek a korábbi rendszerrel, és a szabályokat figyelmen kívül hagyva próbáltak megválni többlethulladékuktól, valamint kibújni a közszolgáltatási díjfizetési kötelezettségük alól, amely a közösség megkárosításához vezet.

Az edények azonosításával történő gyűjtési rendszer optimalizálásának a legnagyobb előnye, hogy kiszűrhetőek ezek az illegális ürítések, így ennek többletköltsége nem hárul át a rendesen fizető ügyfelekre.

A fejlesztés alapvető célja egyrészről, hogy a lakosság számára újabb megtakarítási lehetőséget biztosítson a társulás, további cél pedig, hogy ösztönözze a térség lakóit a szelektív hulladékgyűjtésre, növelje a hasznosítható hulladék arányát és csökkentse a depóniára jutó hulladékmennyiséget, valamint az abban lévő szerves anyag mennyiségét.

 

Már Szeged szerte szerelik a kukákra a jeladókat

A jeladók felszerelését a társulás megbízottjai már a múlt héten megkezdték. A hulladékgazdálkodási szolgáltatást igénybe velő lakosok és cégek, intézmények egy matricát is tartalmazó tájékoztató levelet kaptak a közelmúltban.

A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy a matricákat ragasszák fel az edényekre, ezzel nagyon sokat segítenek a felszerelést végző kollégáknak. A jeladók első felszerelése a projekt része, így díjmentes, tehát sem a lakosoknak, sem a cégeknek nem kell semmit sem fizetni.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu