Aláírást gyűjtenek a szőregiek, mert szerintük elfogadhatatlanul megnehezült a közlekedésük. Szombat délutántól hétfő hajnalig ugyanis nem tudnak közvetlen busszal a Mars térre utazni.

– A szőregiek átlagéletkora 65 év felett van, ráadásul rengeteg köztük a mozgáskorlátozott – mondja Sebők Éva. A nő tapasztalatból beszél, körzeti ápoló a Szerb utcában. Fiával, Nagy Gáborral petíciót fogalmaztak meg, aláírásgyűjtésbe kezdtek. Sebők Éva azt mondja: április 10-e óta, amióta a 60-as és 60Y-os busz menetrendjét megváltoztatták, elfogadhatatlanul megnehezült az itteniek közlekedése. A két busz szombat délután 1 órától egész hétvégén az újszegedi gyermekklinikáig közlekedik, ott trolira kell szállnia annak, aki tovább szeretne utazni. Ugyanígy van ez ünnepnapokon is.

– Sokan vasárnap is piacra járnak, az idősek nehezen cipelik a táskájukat. Tisztában vagyunk azzal, hogy nincs elég pénz a közlekedésre, más módszerre is nyitottak vagyunk, akár a járatszám csökkentésére is – mondja az ápoló. A szőregiek azt mindenképp el szeretnék érni, hogy a buszok a régi útvonalon, végig közlekedjenek a városközpontig. Valamint, hogy több alacsonypadlós járat jöjjön Szőregre. Az aláírásokat 6 helyszínen is gyűjtik, a szervezők több százra saccolják az aláírók számát.

– Mindenkit érint a dolog, minket, fiatalokat is – emeli fel a hangját László Márta egy Szerb utcai vendéglátóhelyen. – Most már ugyanis közel fél órával korábban, este 10 óra 35 perckor indul vissza az utolsó busz Szőregre – mondja. Ha vissze kell gyalogolnia, az másfél órába telik.
A szervezők azt mondják: péntekig lehet még aláírni a tiltakozó íveket, aztán szeretnék őket átadni a városi közgyűlésnek. Emellett egy lakossági fórum összehívását is tervezik, ahol a döntéshozók meghallgatják az érveiket.

– Az újságon keresztül szeretném meghívni Kalmár Ferenc urat a házamba a hétvégére, és az utána következő ünnepnapokra. Szeretném látni, ahogy reggel 6 órára beér busszal a város másik végében található hipermarketbe, a munkaidő kezdetére. Sokan ugyanis ekkorra járnak, de szinte lehetetlen, hogy ne késsenek el – mondta Sebők Éva.

* * *

Kalmár: nem jókedvből

Kalmár Ferenc, a Fidesz-KDNP városüzemeltetési tanácsnoka szerint több száz millió forint hiányzik a szegedi tömegközlekedés kasszájából. Elárulta: nem csupán a szőregiek, mások is folyamatosan keresik a döntéshozókat panaszaikkal és kifogásaikkal, de a pénzhiánnyal nem tudnak mit kezdeni. A képviselő hozzátette: megvizsgálják a szőregiek ügyét, megpróbálnak mindent megtenni az ügyük érdekében. Kalmár hangsúlyozta: az alpolgármesterrel, az SZKT és a Tisza Volán illetékeseivel folyamatosan egyeztetnek, de – mint mondta – nem jókedvükből született döntés a buszok sorsáról.

Horváth Attila, delmagyar.hu