A közelmúltban megváltozott a hulladékgyűjtés jogszabályi háttere. Ennek értelmében a háztartási hulladékgyűjtő kuka mellé korábban zsákban kihelyezett zöld, és egyéb hulladékot a jövőben a háztartási hulladékgyűjtő edényben szükséges elhelyezni a lakosságnak. Amennyiben komposztálható hulladéka keletkezik, és az olyan mennyiség, amely nem fér bele a kommunális hulladéktároló edénybe, társaságunk térítésmentesen átveszi bármelyik hulladékudvarában, vagy a Sándorfalvi úti hulladéklerakó telepen.

Kérjük szelektív gyűjtéssel, a csomagolási hulladék különgyűjtésével csökkentse háztartási hulladékának mennyiségét. A hulladékudvarok és szelektív gyűjtőszigetek helye honlapunkon megtalálható. Kérjük a lakosságot, hogy a szelektív, vagyis csomagolási hulladék gyűjtésére átadott „sárgazsákot” szerves hulladék gyűjtésére ne használják. A szerves hulladék, helyi hasznosításának az otthoni, kerti komposztálás a legkörnyezetkímélőbb módja. Sajnos, a nylonzsákba csomagolt zöldhulladék, a tartalom kiszerelésének nehézségei és kommunális tartalma miatt hasznosíthatatlan, komposztálásra alkalmatlan. Gyűjtésére edényzetet térítésmentesen biztosítani egyelőre társaságunknak nem áll módjában.

További lehetőség a többlet kommunálishulladék elszállítatására társaságunk által forgalmazott 100 literes emblémás zsák vásárlása az Ügyfélszolgálati Irodánkban (Szeged, Stefánia 6), amelynek díja 635 Ft, amely tartalmazza a szállítás, elhelyezés költségét is. A háztartási hulladékot tartalmazó nem emblémás zsák kihelyezése esetén előzetes, telefonon történő (62-777-222) megrendelés után, a többlethulladékot értesítő hátrahagyása mellett szállítja el társaságunk.

Szeged belvárosában már bevezetett ill. további területeken bevezetés alatt álló kukachip-es rendszerben a jeladóval fel nem szerelt, és így azonosítatlan tárgyakat (pl. edényeket, zsákokat) nem szállítja el társaságunk. Ezzel vissza kívánjuk szorítani azokat a „fekete” ürítéseket, mely vonatkozásában az ingatlan tulajdonosa vagy használója élő szolgáltatási szerződéssel nem rendelkezik.

Tekintettel a jogszabály gyors életbelépésének időpontjára és az aktuális tavaszi munkákra, 2015 május 1-ig, átmeneti időszakot hirdetünk, az azonosítható zöld hulladékot a szegedi ingatlanok elől elszállítjuk, saját költségen. Ezen időpont után a fentebb írtak lépnek életbe.

Szegedi Környezetgazdálkodási NKft.

Borítókép: Illusztráció. Fotó: ALAMY