Szakadt a hó a téli szünet utolsó napján

Tegnap délután négy és öt óra között az ónos eső után megérkezett a hó is. Lapzártánkig egyfolytában szakadt, az egész megyében lelassítva a közlekedést.

A gyerekek hiába várták a téli szünetben a havazást, nem volt szerencséjük: Csongrád megye jelentős, de leginkább a déli része lemaradt a fehér karácsonyról. Tegnap azonban az égiek pótolni szerették volna a kiesést, előbb az ónos eső érkezett meg heves északi szél kíséretében, majd szakadni kezdett a hó is. Szinte percek alatt hófehérbe öltözött a táj.

Hiába jósolta meg a meteorológia az országos havazást, az emberek mégsem számítottak télre: sokan indultak el autóval vasárnap délután is, elsősorban a bevásárlóközpontok felé. Nekik nem volt szerencséjük: a közlekedés a havazás miatt a késő délutáni óráktól az egész megyében lelassult. Káosz azonban csak a Makót Szegeddel összekötő 47-es úton alakult ki, mégpedig Szőregnél.

A kamionok – akárcsak minden jelentősebb hóesésnél – most sem tudták megmászni a szőregi dombot és leálltak az út mellett. Toronykoy Mártától, a Csongrád Megyei Rendőr- főkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk, este hat és fél hét között a Makóról Szegedre tartó kocsisor vége Deszkig ért el, rendőrök irányították a forgalmat. A helyzet háromnegyed hét körül oldódott meg, amikor a sószóró a helyszínre érkezett. Balesethez azonban nem kellett kivonulniuk a rendőröknek, csak kisebb koccanásokról szereztek tudomást az ügyeleten. A mentőknek és a tűzoltóknak sem akadt dolguk a hóesés miatt.

Serege János, a Szegedi Közterület-fenntartási Kht. igazgatóhelyettese arról tájékoztatta lapunkat, 11 sószóróval tegnap délután 4-kor vonultak ki a város utcáira, akkor még csak ónos eső esett. Ezt követően azonban már a tolólapokat is bevetették. Az esti váltás 19 óra után vette át a szolgálatot, az emberek és a gépek reggel 7-ig járják az utcákat, s a buszmegállókat is takarították.

Mint megtudtuk, reggel 6-tól hólapátolók is munkába állnak, s akkor dől majd el: szükség van-e rendkívüli hómunkások felvételére. Amennyiben igen, nekik egy nyolcórás műszakra nettó 3 ezer forintot fizetnek. A közterület-fenntartók különben nem kötelesek az ingatlanok elol eltakarítani a havat, ezért kérik a lakosságot: saját háza elott mindenki maga lapátoljon és seperjen.

Fekete Klára
Délmagyarország, 2003. január 6.