Egyelőre lajtos kocsi viszi a vizet a szőregi téglagyári lakások 30 lakójának, januártól közkifolyóról hordhatják a vizet. A számlát az önkormányzat fizeti.

Megoldja a szegedi önkormányzat a szőregi volt téglagyár szomszédságában élő 13 család vízellátását. Többször írtunk róla, hogy 30 embernek nincs ivóvize július eleje óta, mert leégett a téglagyár területén a szivattyú. A tulajdonos nem javíttatta meg, a lakók ugyanis nem fizették ki a felhalmozott 500 ezer forint körüli villanyszámlát. Az ott élő idős házaspár a saját pénzén vásárolt egy másik szivattyút, amellyel az ottaniak ideiglenesen vízhez tudnak jutni.

Csütörtökön a közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottságában is téma volt a téglagyáriak vízügye. A polgármesteri hivatal szakirodájának munkatársa, Dobó István elmondta, a téglagyár magánterületen lévő fúrt kútját a vízmű bevizsgáltatta, de az ottani víz arzén- és ammóniatartalma nem felel meg az uniós követelményeknek. Ha ezeket átvenné kezelésbe a város, ilyen kis fogyasztásra ivóvízminőség-javító berendezéseket telepíteni rendkívül költséges lenne. Ráadásul akkor is megmarad a probléma, hogy a 13 családból csak kettő fizetett a szivattyúhoz szükséges áramért, a többiek alig. Ők csak követelik a vízszolgáltatást. A megoldás az, hogy vízvezetéket visznek ki; Szeged közigazgatási területéről másfél kilométeres csövet kellene kiépíteni, ami nettó 18 millió forintba kerülne. Nemcsak az ára, hanem az is gond, hogy a vezetékben az alacsony fogyasztás miatt panghat a víz, ami fertőzésveszélyes. Jóval rövidebb, 300 méteres vezetékkel be lehetne kötni a téglagyáriakat az újszentiváni hálózatba. Az ellátást az ottani szolgáltató biztosítaná, a vezetékre mérőórával ellátott közkutat szerelnének fel. A vízszámlát – mint minden szegedi közkifolyó esetében – a város fizeti. A közkút 80–100 méterre lenne a lakásoktól, ez megfelel a törvényi előírásoknak.

Felvetődött, hogy a lakásokat be lehetne kötni az ivóvízhálózatba, de a szakiroda munkatársa és Rózsavölgyi József, a terület fideszes önkormányzati képviselője szerint a lakók nagyon nehéz körülmények között élnek, nem fizetnének vízdíjat. Nem lehetett velük a vízszolgáltatásról és a szemétszállításról egyeztetni. A szakbizottság – az önkormányzati képviselő egyetértésével – úgy határozott, hogy az önkormányzat december 31-éig lajtos kocsival oldja meg a vízszállítást, közben nettó 4 millió forintért a vízügyi építési alap terhére vízvezetéket építtet, és mérőórás közkutat szereltet fel, ami januártól rendezi a problémát. A szakemberek szerint azért kell több hónapos haladék a közkút megépítéséhez, mert közbeszerzési eljárás és engedélyek kellenek hozzá.

Dombai Tünde, delmagyar.hu