Közel és távol címmel nyílt kiállítás a magyar kultúra napja alkalmából Németh György fotográfus alkotásaiból pénteken este a szőregi Tömörkény István Művelődési Házban. A tavaly áprilisban Fotóriporteri Életműdíjjal kitüntetett alkotó közel két tucat nagyméretű fotográfiáját február végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

– Mindig is nagy kedvem volt Szegedtől néhány kilométerre fotózni, a homokháti tanyavilág mindössze nyolc kilométer, a másik szenvedélyem pedig a csavargás világban, Thaiföldtől Bankokig és Indiától Grúziáig vannak most is itt képek a művelődési ház falán. Ebből a két féle szenvedélyemből született fotókból készült most egy vegyes vágott.  – mondta magyarázatul a kiállítás címére Németh György.

– A másik magyarázat pedig az, hogy Robert Capa egykor azt mondta, ha nem jó egy kép, akkor nem mentél elég közel. Bízom benne, hogy ehhez a képi világhoz nemcsak én kerültem elég közel, hanem az is, aki nézi.

A tavaly áprilisban Fotóriporteri Életműdíjat kapott alkotó beszélt arról is, hogy máig sem dobta el a kamerát, már csak azért sem, mert egy kicsit drága lenne ahhoz.

– Ebből nem lehet csak úgy kimászni. A fotográfia olyan, hogy elkezdi az ember és a következő kétszáztíz évben fotózik, egészen biztosan. Van olyan, hogy egy hónapig sem nyúlok a géphez, de akkor már nagyon viszket a tenyerem. Látok, így fényképezőgép nélkül is tudok fotózni a szemmel, sőt ma már telefonnal is lehet jó minőségű fotókat készíteni.

Németh György mesélt arról is, hogy mostanában egy teljesen új projektbe kezdett bele. A magyar fotográfiában nagyon magas színvonalat képviselt mindig is a szociofotózás, azon belül is a kétkezi munkával foglalkozó képek. Nagyszerű gyári felvételek születtek az elmúlt évtizedekben.

– Hogy ez a folyamat megrekedt annak két oka is lehet. Egyrészt mert ma már nincsenek gyárak, és ha mégis vannak, akkor nincs mit fotózni, mert egy halom robot dolgozik ott. Arra gondoltam, hogy a brazil fotográfus, Sebastião Salgado nyomán a két kéz munkájával foglalkozó képeket készítek. Találtam is néhány helyet, ahol még fűrészelnek, hegesztenek, vágnak és gyalulnak, most megpróbálom képekben megfogalmazni a munkát – mondta el érdeklődésünkre a megnyitó előtt az életműdíjas fotográfus.

A Közel és távol című tárlatot Avramov András önkormányzati képviselő nyitotta meg:

– Németh György képeivel egy varázslatos világba kalauzol el minket. Messzi országokat járt be, távoli képei ezeknek az országoknak a közösségeit, az ott élőket mutatják be, de ő közben nem feledkezett meg arról a közösségről sem, ahonnan indult, hiszen szívügyének tekinti a Homokhátság tanyavilágának bemutatását, megőrzését. A közeli képein ez a lassan eltűnő világ mutatkozik be – méltatta az alkotót és munkásságát az önkormányzati képviselő.

A kiállítás megnyitója után a Classic Trió – Varga Laura, Vizsolyi Lívia és Klebniczki György –, valamint Szekeres Sándor Gábor, a művelődési ház igazgatója Évszakok címmel adott ünnepi zenés irodalmi műsort.

Rafai Gábor, szeged.hu

szoreg.hu képtár