Jövő héten várhatóan ugrásszerűen megnő a parlagfű pollenek koncentrációja a levegőben, az esős napok után ugyanis meleg, száraz idő jön. A következő hetek jelentik majd a parlagfűszezon csúcsát.

Az elmúlt héten a parlagfű pollenkoncentrációja az ország jelentős részén elérte a magas szintet, emiatt az Országos Közegészségügyi Központ I. fokú riasztást adott ki szinte az egész Dunántúlra és az Alföldre. Ezeken a területeken a pollenszemek száma légköbméterenként megközelítette a százat. Ezen a szinten a parlagfűre érzékenyek tünetei már állandósulnak, illetve erősödnek.

Az allergiások számára egyébként a mostani időjárás kedvező, hiszen egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a légtérben. Ennek köszönhetően a héten valószínűleg nem emelik magasabb szintre a riasztást, a jövő heti napos, száraz idő azonban ezt minden bizonnyal indokolja majd.

Szálanként tehát már most is virágzik a parlagfű, és nincs már messze a tömeges pollenontás sem. Az erre allergiásoknak tehát javasolt, hogy mihamarabb keressék fel orvosukat, allergológusukat, és kezdjék meg az általuk ajánlott kezeléseket, illetve gyógyszerek szedését. Megfelelő gyógykezelés hiányában az allergiásoknak magas pollenkoncentráció esetén már számolniuk kell a tünetek megjelenésével, illetve erősödésével is.

Számítani kell a sokszor rohamszerű tüsszögésekre, vizes orrfolyásra, orrviszketésre, orrdugulásra, garat, szem- és fülviszketésre, könnyezésre és akár kötőhártya-gyulladásra is. Az ilyenkor jelentkező tünetek akár 50 százalékkal is csökkenthetik a beteg teljesítőképességét.

A parlagfűszezon csúcsa – az időjárástól függően – a következő két hétben várható.

delmagyar.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: szeged.hu