A szegedi kutyatulajdonosok még a hónap végéig vallhatnak az önkormányzatnak arról, hogy hány ebet tartanak otthonukban. Az önbevallás kötelező, aki nem ad számot kedvencéről, 45 ezer forintig terjedő bírságban részesülhet. A háromoldalas nyomtatványon a kutyába ültetett mikrochip számát is meg kell adni.

Ebösszeírást tartanak október 31-éig Szegeden: az ebtulajdonosok eddig a napig jelenthetik be kedvenceiket a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatain vagy kirendeltségein. Az ebösszeírás önbevallásos, a formanyomtatvány beszerzése az ebtulajdonos kötelessége.

– Aki elmulasztja a bejelentést, 15 ezer forinttól 45 ezer forintig terjedő állatvédelmi bírságra is számíthat – mondta Ácsné Gunda Judit. A szegedi önkormányzat igazgatási és építési irodájának vezetője közölte: az állatvédelmi törvény írja elő, hogy legalább háromévente össze kell számolni az ebeket, időpontjáról az önkormányzat dönt. Több szegedi kutyatulajdonos attól tart, a bevallás azért kell, hogy később ebadót tudjanak kivetni. Ácsné Gunda Judit hangsúlyozta: a város nem tervezi az adófajta bevezetését, amiről korábban már döntés is született, a bevallásnak pusztán ebrendészeti, állat-egészségügyi oka van.

A háromoldalas bevalláson a kutyába ültetett mikrochip számát is meg kell adni. A 4 hónaposnál idősebb ebek chipeztetése és regisztrációja – ahogy megírtuk – január 1-je óta kötelező, aki ezt elmulasztja, szintén 15-től 45 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. A jogszabályok betartásának ellenőrzése az állat-egészségügyi hatóság és a jegyző feladata, továbbá az állatorvosnak kötelessége ellenőrizni a vizsgálat előtt, hogy rendelkezik-e transzponderrel a kutya.

Szegeden a mai napig chipbeültetés elmulasztása miatt nem szabtak ki bírságot. Amennyiben azonban valaki bevallja kutyáját a mostani ebösszeírásban, de eddig még nem tetetett bele transzpondert, az a hatóság előtt azonnal le fog bukni. Azt is megbüntetik, akinek ebében ugyan van chip, de nem küldi be határidőre az űrlapot. – A büntetés kiszabásánál az állatvédelmi hatóság mérlegel, hogy a kutyatartó mulasztása mennyire volt súlyos. Idő kell majd a visszaküldött nyomtatványok feldolgozásához, minden egyes űrlapot összevetünk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartásával, az eltéréseket keresve. Az önkormányzatnak arra is lehetősége van, hogy az ebösszeírás után közterületeken ellenőrizze a kutyákat, hogy gazdájuk eleget tett-e a bevallásnak, de lakcímre nem fognak kimenni munkatársaink – mondta Ácsné Gunda Judit.

A Tápén élő Török István két hónapja chipeztette meg Cézár nevű német juhászát. – Már az ebbevallásról szóló papírt is visszaküldtem, amelyet elég nehezen sikerült kitöltenem, mert rengeteg számadatot kérnek benne. Azért vártam eddig a kutyám bechipeztetésével, mert csak nemrég került hozzám, megvártam, amíg a tulajdoni lapja megérkezik, és az összes szükséges oltást megkapja. Már a chip miatt is sokan kitették az utcára kutyájukat, ami a bevallás miatt tovább nőhet – magyarázta a férfi. Farkas Attila állatorvos elmondta: az utóbbi hetekben ismét megemelkedett azon kutyatulajdonosok száma, akik chipet ültettek be kedvenceikbe. – Azt azért még nem merném kijelenteni, hogy a környéken minden eb bőre alatt ott a transzponder, de a kutyák java része már be van chipelve – mondta a Kiskundorozsmán is praktizáló állatorvos. Farkas Attila az egész történetben azt nem tartja jó ötletnek, hogy az állatorvosnak kötelező megtagadni a beoltását annak az ebnek, amely nem rendelkezik chippel – az elmulasztott védőoltás sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint az azonosító hiánya.

 

A nyomtatvány beszerzése

A formanyomtatvány beszerezhető október 31-éig a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatain (Szeged, Széchenyi tér 11., Huszár utca 1., Adóiroda ügyfélszolgálat, I. emelet), kirendeltségein (Kiskundorozsma, Negyvennyolcas utca 12., Szőreg, Szerb utca 21., Tápé, Honfoglalás utca 73.), és letölthető az önkormányzat honlapjáról (www.szegedvaros.hu). Több kutya esetén ebenként külön bejelentőlapot kell kitölteni, majd október 31-éig a polgármesteri hivatalhoz az ügyfélszolgálatokon, kirendeltségeken történő személyes leadással, vagy postai úton az igazgatási és építési irodának címezve (6720 Szeged, Széchenyi tér 11.) visszajuttatni.

Kiss Gábor Gergő, delmagyar.hu