„A ma emberének is példát mutatnak azok a fiatalok, akik a szabadságért küzdöttek 1848-49-ben” – fogalmazott Bohács Zsolt Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelölt Szőregen. A városrészben a 166 évvel ezelőtti eseményekre ünnepi műsorral, huszárnótákkal és Kossuth-kiflivel emlékeztek.

A 166 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc eseményeit a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola hatodik évfolyamos tanulói elevenítették fel. A városrész Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője, Rózsavölgyi József elmondta, hagyományosan délelőtt emlékeznek Szőregen az 1848-as forradalomra műsorral, majd koszorúzással, de idén úgy gondolták, délután is rendeznek ünnepséget, hogy minden szőregi lakos megtekintse a diákok előadását. A Tömörkény István Művelődési Házban tartott ünnepségen Gyimesi Kálmán operaénekes többek között Kossuth-nótát is énekelt Nagy Imre Erik zongoraművész kíséretével.

„Példaértékű, ahogy 166 évvel ezelőtt a fiatalok kiálltak a szabadságért, megmozgattak egy egész országot és harcoltak igazukért” – fogalmazott Bohács Zsolt, Csongrád megye 1-es választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje. Hozzátette, sajnos a túlerővel nem bírtak a márciusi ifjak és a hozzájuk csatlakozók, de ilyenkor, március 15-én meg kell állnunk, és büszkén kell visszatekintenünk múltunkra.

Nem csak az iskolások délutáni előadása volt rendhagyó idén, a helyi pékkel Kossuth-kiflit is süttettek. „Egy nagyon régi, ezernyolcszázas évekbeli receptre bukkantunk, amelyre a mai cukrászok nem is emlékeztek, s úgy gondoltuk, ezzel is meglepjük a szőregieket” – közölte Rózsavölgyi.

A művelődési házban “Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a katonai egyenruhák, és hadműveleti térképek tükrében” címmel kiállítás is nyílt, amit Magyarossy József ajánlott az érdeklődők figyelmébe. A kiállítás március 21-éig tekinthető meg.

Varga Anna, szegedma.hu

szoreg.hu képtár