Heves vitát váltott ki a szőregi Művelődési Házban megrendezett szakmai fórumon – amelyet Rózsavölgyi József képviselő azért hívott össze, hogy a fejlesztési iroda munkatársai segítségével tájékoztassa a lakosságot a helyi beruházásokkal kapcsolatban – a Makai út és a Magyar utca kereszteződésébe tervezett körforgalom megépítése.

A lakosok többsége most már okafogyottnak tartja a 70-80 milliós beruházást. Úgy vélik, 4-5 évvel ezelőtt indokolt lett volna, jelenleg azonban, hogy rövidesen átadják az M43-as autópályát és a teherforgalom elkerüli a települést, elkésett. A felszólalók kifogásolták, hogy a korábbi lakossági fórumok alkalmával elmondott észrevételeiket az illetékesek nem hallgatták meg, most pedig kész tények elé állítják őket. Néhányan figyelmeztettek arra, ha megnyílik a kübekházi határátkelő és a tiszaszigetit is kibővítik, újra megnövekszik majd a tranzitforgalom, és igenis szükség lesz a körforgalomra.

Annyi minden másra kell a pénz, ne felülről döntsék már el, mi a jó a helybelieknek – fogalmazott indulatosan az egyik lakos. A fejlesztési iroda munkatársai és az építtető cég képviselője csitítani próbálták a kedélyeket, elmagyarázták, nem illetékesek a pályázat visszavonásában, és különben is állami meg önkormányzati pénzekről van szó, amit célirányosan csak erre lehet elkölteni. A beruházást tehát biztosan nem lehet leállítani. Az M43-as átadása után azonnal meg is kezdődnek a kivitelezési munkálatok. A sok ellenvélemény hatására Rózsavölgyi ígéretet tett, az elkövetkező közgyűlésen interpellál és megpróbál legalább halasztást eszközölni az ügyben.

A Szegedet Törökkanizsával összekötő 31 kilométeres nemzetközi kerékpárút kiépítése már nem ütközött ellenállásba. Uniós forrásokról lévén szó, a többség támogatta az elképzeléseket, kérdések, észrevételek inkább csak a Szőregen átvezető szakasz konkrét megoldásaira vonatkoztak. A közel 1,5 millió euró összköltségű projekt két ütemben készül, minden hazai érintett település, Szőreg, Újszentiván, Tiszasziget összehangoltan építi a saját szakaszát. A határig vezető bicikliút még az idén meglesz, a második ütem elbírálás alatt áll.

A fórumon szó volt még a Bánya utca, Ikon sor, Iskola utca, Magyar utca által határolt tér közterületté alakításáról, amelynek csupán két százalékát lehet majd beépíteni, a gyerekek nagy örömére pedig a Monti téren egy szánkópályát terveznek megépíteni.
A Szegedi Csatornamű Társulat szakemberei megnyugtatták a helybelieket, idővel el fognak készülni a hiányzó szennyvízelvezető csatornák, és a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítéséről sem feledkeztek meg, csak idő kell, míg feltöltődik a vízügyi építési alap.

Tuti, szegedma.hu