Nemcsak lányok, hanem fiúk is szép számmal jelentkeztek a szőregi faluház konyhatündér-táborába. A gyerekek perecet sütöttek és fagyit készítettek, ottjártunkkor épp szendvicscsodákat gyártottak.

Minden nap egy egészséges ételt és természetesen egy édes finomságot is készítenek a szőregi faluházban a gyerekek. Ördögné Benyhe Mária portálunknak elmondta, hamis raffaellot is készítettek túróból, kókuszreszelékkel, míg az édesség közepébe egy szem mogyorót tettek a gyerekek. A szőregi faluházban zabpehelyfasírtot is csináltak a konyhatündért-tábor résztvevői, illetve fagylaltot és sós perecet is. Nemcsak elkészítik a finomságokat, hanem közben tanítják is a gyerekeket, a kenyérsütés rejtelmei mellett megismerhették a gabonafélék fogyasztásának fontosságát, továbbá a higiéniai szabályokat is. Szerda délelőtt a zöldségekkel ismerkedtek, játékos, kreatív szendvicsek készültek a faluház udvarán. Ezen felül minden gyerkőc vezet egy receptes füzetet is, melybe az iskolások beleírhatják az elkészített étkek fortélyait, míg az óvodásoknak a pedagógusok írják össze a recepteket.

„Szeretek főzni. Amikor anya a konyhában van, segítek is neki például a zöldséghámozásban. Majd főzni is megtanulok” – újságolta portálunknak Karancsi Sándor Tamás, aki vidám figurákat rakott ki zöldségekből a szendvicsére. Majernik Lili virággal díszítette az egyik szendvicsét, illetve kis hajókat készített. A karfiolhajó mellett salátalevélből egy csónakot is kreált, melynek az utasai kukoricaszemek voltak. Lili már a múltheti kézműves táborban is részt vett, s annyira megszerette a társaságot és a foglalkozásokat, hogy ezt a hetet is örömmel tölti a szőregi faluházban. Mészáros Csongornak eddig a pereckészítés tetszett a legjobban, reméli otthon is sütnek majd. Héder Dániel Istvánnak is egyre jobban tetszik az ételek elkészítése, ő raffaellot fog anyukájával készíteni. Danitól megtudtuk, szeret szendvicset csinálni, otthon is többször készítette el teljesen egyedül az uzsonnáját.

„Szőreg hiába kertes házas övezet, azt tapasztalom, sok helyen nincs konyhakert és a gyerekek nem tudják megkülönböztetni egymástól a karfiolt és a karalábét. Innen jött az ötlete annak, hogy főzőtábort hirdessünk” – tudtuk meg Rózsavölgyi Józseftől. A szőregi fideszes képviselő pedagógusokat is megkérdezett arról, hogy segítenek-e a gyerekek a konyhai munkában, s kiderült, csak nagyon kevesen, ezért is tartja hasznosnak a konyhatündér-tábort. Rózsavölgyi annak idején nagymamája mellett tanult főzni, illetve édesanyjától lesett el praktikákat, s a mai napig rendszeresen főz.

Idén hirdettek először táborokat Szőregen, és annyira népszerű a kezdeményezés, hogy már a jövő évi táborokba is jelentkeznének a szülők. A képviselő a faluház épületét ideálisnak tartja, alig akarnak délutánonként hazamenni. Megtudtuk, felnőtteknek is hirdettek tábort Szőregen, alkotótábornak is otthont ad a szerb templomhoz közeli épület.

Varga Anna, szegedma.hu

Borítókép: Konyhatündér tábor. Fotó: Gémes Sándor / a szegedma.hu engedélyével

szoreg.hu képtár