Az országban egyedülállóként Konfuciusz tantermet avattak a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskolájában.

Jelenleg 22 csoportban 202 diák tanul kínaiul a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnáziumban és négy általános iskolájában, ebből 166-an délelőtti tanóra keretében. 8 kínai pedagógus végzi az iskolákban a kínai nyelvoktatást, akiknek a munkáját 12 magyar mentorpedagógus segíti. Az intézmény hosszú évek óta dolgozik azon, hogy a kínai nyelvoktatás oktatásuk részéve váljon.

Minőségi áttörést az hozott, amikor az Eötvös Gimnázium és a Konfuciusz Intézet közös erővel megkezdte a kínai második idegen nyelvként való oktatását a délelőtti órarend keretein belül, majd hamarosan a szőregi tagintézmény Kossuth Lajos Általános Iskola is bevezette felmenő rendszerben az első évtől kezdődő délelőtti kínai nyelvoktatást, ami hamarosan rendkívül népszerűvé vált.

Péntek délelőtt átadták a gimnáziumban a Konfuciusz Tanteremet, amely egyedülálló az országban. Az átadó ünnepségen Mohr Richárd az intézet igazgatója hangsúlyozta, a Konfuciusz Tanterem az intézethez tartozó kínai nyelvoktatási bázisintézménye, amelynek célja a kínai nyelv és kultúra tanításának és tanulásának támogatása.

Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu

Korábban írtuk:

A Szegedi Tankerületi Központ és a Szegedi Tudományegyetem együttműködési megállapodása alapján a Kínai Népköztársaság Konfuciusz Intézetek Központjának engedélyével az intézmény szeptember 1-jétől az intézetéhez rendelt kínai tanteremként működik, mint az általános és középfokú iskolai kínai nyelvoktatás regionális bázisintézménye.

A középiskola évek óta dolgozik azon, hogy a kínai nyelvoktatás az oktatási portfólió részéve váljon, így a kínait második idegen nyelvként oktatják a délelőtti órarend keretein belül Eddig 40 diák tett kínai nyelvvizsgát a gimnáziumban és a tagintézmény általános iskolákban. A szőregi tagintézmény Kossuth Lajos Általános Iskolájában már az elsőtől tanulhatnak kínait a diákok.

A ma átadott Konfuciusz Tanterem lényegében az intézethez kapcsolható, részben önálló költségvetéssel és feladatokkal bír, amelynek célja a kínai nép és a Magyarország közötti megértés és barátság erősítése a kínai nyelv és kultúra tanításának és tanulásának támogatásával – magyarázta Mohr Richárd az intézet igazgatója.

Hajó Edina, delmagyar.hu

Borítókép: Konfuciusz tantermet avattak a szegedi gimnáziumban. Az iskola tagintézményeiben több mint 200 diák tanul kínaiul. Fotók: Karnok Csaba, delmagyar.hu

A Szeged Televízió tudósítása

https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/953340535000184/