Lokálpatriótaként közel másfél évtizede foglalkozom Szőreg, a szőregi rózsatő megismertetésével és elismertetésével. Az idei nyáron két országos hírű, a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Programban kiválóan minősített fesztiválra vittem el Szőreget.

Augusztus elején a szegedi Hungarikum Fesztiválon a közel száz minőségi magyar termék mellett a szőregi rózsatő is bemutatkozott. A négy nap alatt több tízezren látogattak ki a szegedi Széchenyi térre, akik a mini-kiállításnak köszönhetően a kiváló magyar termékek közt szőregi rózsatövekkel is találkozhattak.

Vendégül láttam Szőregen Bodor Editet, a Debreceni Virágkarnevál főszervezőjét. Az évek óta folyó tervezgetés, ötletelés meghozta eredményét és a rózsaföldeken véglegesítettük: az idei, 46. Debreceni Virágkarneválon Szőreg is ott lesz.

A tavalyi Virágkarnevál díjnyertes virágkocsija Álmosd község „Kölcsey összehoz” című alkotása volt. A kompozíció a hagyományok tiszteletét, ápolását, az összefogást, a múlt emlékeinek őrzését képviselte, tisztelegve ezáltal a költőóriás hagyatéka és a Debreceni Virágkarnevál 45 éves múltja előtt.

Kölcsey Ferenc egykori házának helyén 2009-ben avatták fel Debrecen első virágóráját. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy az idei Virágkarnevál egyik különleges eseményeként – többek között Álmosd község polgármesterével együtt – ide ültethettem el a Szőregen termelt, Márk Gergely által nemesített, Kölcsey Ferencről elnevezett rózsákat.

Az ünnepséget követően Godzsákné Ilivel közösen a Virágkarnevál programjaként előadást tartottunk a szőregi rózsatőről és a magyar rózsanemesítésről.

A fesztiválokon való megjelenésekben partnerem volt a Hungarikum Fesztivál, a Kocsis Flora Kft., a Magyar Rózsatermesztők Egyesülete, a Márk Rózsakert és Szőreg Településrész Önkormányzata. Önzetlen segítségüket ezúton is köszönöm.

Régi elképzelésem részben már megvalósult: a Debrecenben elültetett rózsatövek Kölcsey apropóján „összehoz”-ták, megalapozták Magyarország két virágfesztiváljának együttműködési lehetőségét. Az út még hosszú, Kölcsey gondolatai is tovább inspirálnak munkám folytatásában: „Az élet fő célja – tett; s tenni magában vagy másokkal együtt senkinek nem lehetetlen. Tehát tégy!”

Avramov András
a 120 éves a szőregi rózsatő kezdeményezés ötletgazdája

szoreg.hu képtár