Ha balesetveszélyes egy járda vagy bicikliút Szegeden, nem azt nyomozza az önkormányzat, ki a felelős, kié a terület, hanem kijavítják.

Elkerítették tegnap reggel a Szilléri sugárút Hajós utcai kereszteződésénél az aszfaltos járda és kerékpársáv korhadt aknafedlapját, ahol szerdán újságíró kollégánk megsérült. Beszámoltunk róla: biciklizett, és beszorult a kereke az elhanyagolt deszkák közé. Munkatársunk elesett, és eltört a könyöke. Szegeden az önkormányzati utakat és a járdákat, kerékpárutakat is a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodája felügyeli. Munkatársuk, Kósa János tegnap elmondta: a bejelentés után azonnal intézkedtek. Ha balesetveszélyes aknatetőt találnak, nem nyomoznak, melyik szolgáltatóhoz tartozik. Első a biztonság. Ezért a Szilléri sugárúton is rögtön helyszíneltek az útfelügyelők. Amúgy azt gyanítják, hogy ez az akna éppen az önkormányzaté; a 15 éve megszüntetett Hajós utcai lámpás kereszteződés kábelei voltak benne. Azóta maradt úgy. Másik öt hasonló aknafedéllel együtt a jövő héten megszünteti, leaszfaltozza a kivitelező.

Csörög rovatunk, az olvasói levelek és a Fekete pont rovat is forrása a városüzemeltetési iroda „útjelző” rendszerének. A saját őrjáratukon kívül lakossági riasztásra, valamint rendőrségi, SZKT-s és Tisza Volános jelzésekre is reagálnak. Csörögös figyelmeztetésre „gyógyítják” a jövő héten az Izabella híd malomipar felőli kerékpáros feljáróját. Annak ellenére, hogy ez a híd közös: az állami útfelelős Magyar Közút és az önkormányzat bábáskodik fölötte.

Nincs elég pénz az összes úthiba javítására, listát állítanak. A sorrendet a veszélyesség mértéke határozza meg.

Szőregi tankcsapda

Olvasónk, Kókai Sándor Szőreget elhagyva motorról vette észre a rózsakertek melletti tankcsapdát. Aki ismeri ezt a kerékpárutat, az hajnalban és sötétedéskor emlékezetből hajt át rajta, különben nincs kivilágítva, és a kamionreflektorok elvakítják a két keréken közlekedőt. A hatalmas puklin, amiből már gyomok is kinőttek, ilyenkor nagyot lehet esni. Az aszfaltpálya a két település között közös ló; általában a közigazgatási határig felelnek az építtető önkormányzatok.

Dombai Tünde, delmagyar.hu, 2009. augusztus 1.