Tavaly elkészült a szőregi szerb templom felújítása, de azóta sem szentelték fel. A püspökség a pénzről vitatkozik a szőregi egyházközséggel. Pár hete fel is oszlatták a helyi testületet, mire a szőregiek kizárták a papot a templomukból.

Négy éve kapott ígéretet a szőregi szerb egyházközség a 230 éve épült templomának belső felújítására. Megírtuk: a közösség a szomszédos államosított iskola épületéért cserébe a szegedi önkormányzat közbenjárására közel 22 millió forintot kapott. Ám nem közvetlenül nekik, hanem a budai szerb ortodox püspökségnek utalták át a pénzt, ahová a szőregiek tartoznak. Püspökük, Antelity Lukijan megígérte, hogy a kártalanításra kapott pénz felét, 11 milliót a templombelsőre áldozzák. Tavaly februárban már folyt a felújítás, de a szőregiek nem láttak a pénzből egy fillért sem. Akkor Militics Szvetomir, a deszki pravoszláv pap – ő szolgál Szőregen is – optimistán nyilatkozta, hogy szeptemberre elkészülnek, a püspökség fizet, és a búcsún felszentelik a kész templomot. A helyzetet a szőregiek küldöttsége akarta tisztázni, de nem fogadta őket a püspökség. Lapunk kérdéseire sem válaszoltak.

– A nyilvánosság nyomásának köszönhetően a pénz megérkezett. Kifizették az építési vállalkozót. A teljes befejezéshez azonban a rossz falak miatt még legalább 1,5 millió forintra lenne szükség – mutatta Vladiszavlyev Branko, a szőregi egyházközség egyik vezetője. – A gondnokunk viszont hirtelen meghalt. A pappal együtt ők ketten fértek csak hozzá az egyházközségünk pénzéhez. Azóta minden pénzforrás és információs vonal befagyott. A pap nem áll szóba velünk. Arról sem tudunk, hogy mi lett a szegedi önkormányzat egymillió forintos támogatásával, amit tavaly kaptunk. Azt hallottuk, hogy már csak 300 ezer van meg belőle, mindenesetre elszámolni nem tudunk a városnak, emiatt idén nem is pályázhatunk újabb támogatásra. Az iskola pénzéből maradt másik 11 millióról annyit hallottunk, hogy szegedi lakást vett belőle a püspökség. Kiadja albérletbe 50 ezerért, abból fizetnek a papnak 30 ezret, hogy Szőregen misézzen minden hónap 3. vasárnapján.

– Mise több mint egy éve nem volt, akkor mire fizetnénk? A templom nincs felszentelve. A húsz hívő Szegedre jár át imádkozni – vette át a szót Vladiszavlyev Milán, a testület másik tagja. – Hiába kérjük a papot és a püspökséget, tisztázzuk a pénzügyeket. Hogy legyen felelőse a szőregi templomnak, februárban engem választott meg a testület gondnoknak. Ezt megírtam a püspöknek, mire ő feloszlatta a szőregi egyházközséget. Újat alapítottak nélkülünk. Elnöke és pénztárosa egy személyben a deszki pap lett, amire még soha nem volt példa. Összeférhetetlen, hogy a lelki vezető egyben a pénzről is döntsön. Nem fogadjuk el. Követeljük, hogy álljanak szóba velünk, és számoljunk el. Pár hete távollétünkben a pap nélkülünk kezdte el átrendezni a templomunkat, bezártuk. Lecseréltük a zárat. Nem engedjük be a papot. Így akarjuk rákényszeríteni, hogy ő és az egyházmegye vegye fel velünk a kapcsolatot. Gondolkoztunk már, hogy a Bácska–Bánáti Egyházmegyétől saját papot hozatunk, de – érthető – nem mer senki átjönni ebben a zavaros helyzetben.

Nincs válasz

Faxon kérték, faxon küldtük el kérdéseinket csütörtökön délben a budai szerb ortodox püspökségnek. Szerettük volna tudni, mikor és hogyan tervezik tisztázni Szőregen az áldatlan helyzetet. Nem kaptunk választ. Többször hívtuk mobiltelefonján Militics Szvetomirt, de nem vette fel.

Dombai Tünde, delmagyar.hu, 2009. április 27.
Kapcsolódó anyagok

Görögkeleti szerb templom
Elhanyagolt szerb templom
Szeptemberre ígérik a szőregi szerb templom restaurálást