Rangos kitüntetéseket adtak át a napokban a nemzeti ünnep alkalmából. Több Csongrád megyei is elismerésben részesült.

A Magyar Érdemrend Középkeresztjének polgári tagozatát vehette át Áder János köztársasági elnöktől a Parlamentben Hadlaczky Gyula Széchenyi-díjas genetikus, az MTA doktora, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézet tudományos tanácsadója és Papp Gyula Széchenyi-díjas farmakológus, az MTA rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK professor emeritusa. Zakar Péter történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, Kedves Gyula ezredes, hadtörténeti muzeológus, fegyvertörténész a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozata kitüntetést kapta meg.

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült B. Szűcs Istvánné hódmezővásárhelyi nyugalmazott pedagógus, a Bessenyei Ferenc-díjas Kankalin Néptáncegyüttes alapítója, volt művészeti vezetője. A köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt katonai tagozatát adományozta a büntetés-végrehajtási szervezet állományában végzett több mint két évtizedes gyógyító tevékenysége elismeréséül Hegedűs Zsolt Béla alezredesnek, a Szegedi Fegyház és Börtön osztályvezetőjének.

A Magyar Bronz Érdemkereszt katonai tagozatát kapta Vigh István Attila törzszászlós, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja. Bátorságért Érdemjelet és jutalmat vehetett át Szabó Bogár Imre János őrnagy, a Csongrádi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltóparancsnoka, aki 18 embert menekített ki a csongrádi társasháztűzből.

Gaskó Béla főmuzeológus, a Móra Ferenc Múzeum általános igazgatóhelyettese a Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapta meg. Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést adtak át Eifert János hódmezővásárhelyi fotóművésznek.

A Népművészet Ifjú Mestere Díjat vehette át: Nyíri Dánielné szentesi népi ékszerkészítő. A korszerű művelődést és a művészi ízlés fejlesztését szolgáló szakemberek között Wlassics Gyula-díjban részesült Makó Mária népművelő, a szegedi Tömörkény István Művelődési Ház nyugalmazott igazgatója. Tudományos munkája elismeréséül Széchényi Ferenc-díjjal tüntették ki Barátné Hajdu Ágnes főiskolai tanárt (Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Felnőttképzési Intézet Könyvtár- és múzeumpedagógiai szakcsoport). A közoktatás területén, az oktatásügy segítőjeként végzett kimagasló munkájáért Trefort Ágoston-díjat vehet át Szilágyi Gáborné, a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola dolgozója, aki negyvenéves munkaviszony után, szeptember 16-án vonul nyugdíjba az intézmény gazdasági ügyintézőjeként.

delmagyar.hu

Kapcsolódó anyagok

A Wlassics Gyula-díj azoknak a közművelődésben dolgozó szakembereknek adományozható, akik az iskolán kívüli művelődésben elméleti tevékenységükkel, új módszerek kidolgozásával, azok alkalmazásával és terjesztésével kiemelkedő eredménnyel szolgálták a korszerű művelődést és a művészi ízlés fejlesztését.  A díjat – amelynek összege 200 000 Ft/fő – évente, augusztus 20-án, húsz személy kaphatja.  A kitüntetett adományozást igazoló okiratot és érmet kap.  Az érem kerek alakú, bronzból készült, átmérője 80 mm, vastagsága 8 mm. Az érem Bakos Ildikó szobrászművész alkotása, egyoldalas, Wlassics Gyula portréját ábrázolja, és WLASSICS GYULA-DÍJ felirattal van ellátva.