A napokban érkeznek az első szemétszámlák az állami holding nevében. Áprilisig visszamenőleg számláznak. A fizetés megkönnyítésére 15, illetve 30 napos határidőt kapunk.

– Most jön a feketeleves. Én mindenesetre elspájzoltam a szemétszámlára valót áprilistól kezdve. Nem érhet meglepetés – mondta a szegedi Fülöp Jánosné. Nyugdíjas olvasónk egyedül él egy kis családi házában, kéthavonta 2760 forintot fizet a 60 literes kiskukája után. Azt mondta, inkább a falatot vonja meg magától, mint hogy adós maradjon a rezsivel. A hulladékgazdálkodás ügyfélszolgálatára azért ment tegnap, hogy megkérdezze, mikor kapja meg a számlákat. Hiszen legutóbb azt írtuk: az első fizetnivaló októberben érkezik (2016. szeptember 16.: Októbertől jönnek a szemétszámlák).

Az államosítás miatt hét számla maradt ki ebben az évben. Az eddigi szolgáltatók ugyanis márciusban számlázhattak utoljára. Azóta se pénzt nem szedhettek be, se a munkájukért nem fizetett az állam, csak előleget kérhettek. Mivel az állam elhamarkodta a lépést, és az új Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) saját számlázási rendszere leghamarabb jövő tavaszra áll fel, a holding kénytelen volt bérszámlázásra megállapodni a korábbi szolgáltatókkal.

Grafika: delmagyar.hu

Grafika: delmagyar.hu

A megyénk 11 települését ellátó Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. és a régióban 35 településen szolgáltató Csongrád Megyei Településtisztasági Nkft. ügyvezetője, Koltainé Farkas Gabriella elmondta: a számlázás elkezdődött. A napokban a településtisztaság 30 ezer számlát küldött ki az NHKV nevében. A hulladékgazdálkodás területén 42 ezer számlát nyomtat és kézbesít pesti postapartnerük a jövő héten. A többi is nemsokára érkezik. Az összesen 350 ezer lakos ellátásáért decemberig kiállítják az eddigi hét hónapra szóló számlát és az aktuálisakat.

Jó tudni

1. A szemétdíjak nem változtak. 2. A fizetés megkönnyítése érdekében a szegedi hulladékgazdálkodás 15, illetve 30 napos fizetési határidővel küldi a számlákat. 3. Számlákat jelenleg csak csekken vagy átutalással lehet fizetni. 4. Annak a nagyjából ezer ügyfélnek, aki korábban csoportos beszedési megbízással fizetett, új szerződést kell kötnie a bankjában. A szükséges azonosítószámot az első számlához mellékelt tájékoztató levélben találják. 5. A korábban e-számlára regisztrált ügyfeleknek a szolgáltatás nem áll rendelkezésre, nekik csekket postáznak. 6. Az NHKV nevében kiállított számlákon a rezsicsökkentés megtakarításait csak áprilistól tüntetik fel. 7. A felgyülemlett számlák miatt benyújtott részletfizetési kérelmeket a hulladékgazdálkodás és településtisztaság befogadja, és az NHKV-nak továbbítja. 8. A számlázással, díjfizetéssel kapcsolatos észrevételeket az NHKV-nál fogadják: 1011 Budapest, Iskola utca 13. Telefon: +36 (70) 399-0507 és info@nhkv.hu. Elérhető a szegedi hulladékgazdálkodás: Szeged, Stefánia 6. Telefon: 62/777-177, hulladek@szegedihulladek.hu és a településtisztaság is: Szeged, Városgazda sor 1., Telefon: 62/777-111. 9. Jövőre elméletileg mindenkinek az állami holding számláz negyedévente. Az első ilyen számla márciusban várható.

Dombai Tünde, delmagyar.hu

Borítókép: – Az első számlával tájékoztató levelet is küldünk – mutatja a tudnivalókat egy mintán Makra Gábor számlázási és ügyfélszolgálati csoportvezető. Fotó: Frank Yvette, delmagyar.hu