A mai napon rendezték a Milánóban a felnőtt kajak-kenu világbajnokság elő- és középfutamait. Kilenc magyar egységnek már biztosan szoríthatunk a hétvégén. A tét nem kicsi, ugyanis az olimpiai kvótákét szállnak vízre a versenyzők.

A mai napon megkezdődtek Milánóban az olimpiai kvótákért zajló küzdelem a felnőtt kajak-kenu világbajnokságon.

Elsőként Lakatos Zsanett és Takács Kincső kenupárosa szállt vízre csütörtökön, akik futamgyőzelmükkel egyenes ágon kerültek a döntőbe.

Az olimpiai számokban indulóknak már nehezebb dolguk volt, ugyanis a sok induló miatt itt nem lehetett egyből a fináléba kerülni. K-1 500 méteren Kárász Anna ennek ellenére mindkét mai futamát magabiztosan nyerte és erőtől duzzadva várja a szombati döntőt.

„Nagyon hínáros a víz, ráakadt egy a hajómra is, és a lapátommal is kiemeltem egyet – mondta a mérlegelésnél Kárász az MTI-nek. – Ezzel együtt majdnem maximális pályát mentem. Jól érzem magam, az ellenfeleket nem igazán figyelem. Nyerni szeretnék a döntőben.”

Hasonlóképpen cselekedett Vajda Attila is a kenusok 1000 méteres mezőnyében. Peking olimpiai bajnoka az elő- és a középfutamot is megnyerte, így szombaton ő is ott lehet a legjobbak között.

„Nagyon zavaró a hullámos víz. Ezen a pályán ugye nincs felevező csatorna, nem is értem, hogy a 21. században egy ilyen fontos versenyt miért engednek ilyen pályára. – mondta. – Persze a lötyögős víz mindenkinek rossz, itt az tud jól menni, aki technikailag uralja a pályát. Ma kétszer is jó időt értem el, de ebből azért nem akarok messzemenő következtetéseket levonni.”

K-1 1000 méteren Kugler Attila nem volt ilyen szerencsés. Az előfutamban a negyedik helyen ért be, a középfutamban viszont a nyolcadik helyre futotta erejéből, így ebben a számban már csak a jövő évi duisburgi pótkvalifikációs versenyen szerezhetünk kvótát az olimpiára.

K-2 1000 méteren Nádas Bence és Boros Gergely szépen versenyeztek, azonban a táv végére elfáradtak és a középfutam harmadik helyén értek célba, ami sajnos szintén nem volt elég a döntőbekerülésre.

„A tíz lehetőségünkből három elment, de még így is meglehet a hét indulási jog férfi kajakban. – mondta Storcz Botond vezetőedző. – Úgy gondolom, hogy Kugler Attila szereplése nem meglepő, a Nádas, Boros kettőst azonban sajnálom, hogy nem tudott döntőbe jutni. Továbbra is úgy gondolom, hogy helyes döntés volt a páros válogató újbóli megnyitása, s az, hogy Kammerer Zoltán nem indul két számban a vb-n.”

A női párosoknál három év szünet után ismét a Szabó Gabriella, Kozák Danuta duónak szoríthattunk500 méteren. Az idén újra összeült kettős 2008-ban éppen itt, az Idroscalo szabadidő parkban rendezett Eb-n aratta első nagy győzelmét ebben az olimpiai számban, amelyben később két vb-címet is begyűjtött. Gabi és Dana ma sem adta alább, remek versenyzéssel és legjobb idővel léptek a döntőbe.

C-1 200 méteren a mindössze 19 éves Hajdu Jonatán remekül tartotta a lépést a nemzetközi mezőnnyel és középfutambeli második helyének köszönhetően készülhet a fináléra, ahol az első hét hely valamelyik olimpiai kvótát jelenthet hazánknak.

Futamgyőzelemmel lépett tovább a legjobb kilenc közé a júniusi, bakui Európa Játékokon bronzérmes Tótka Sándor, Molnár Péter kajakos duó is, amely a britekkel vívott nagy csata után „csapott” elsőként a célba.

Továbbjutott a szombati fináléba az 500 méteres kenu párosoknál szereplő Sarudi Pál és Forgó Christopher is, akik a délelőtti második helyet követően most remek hajrával megelőzték a németeket, és elsőként rúgták be a hajójukat a célba. Ez a szám nem szerepel az olimpiai programban.

A női kajak kettesek 1000 méteres számában a kevés nevező miatt csak fináléra kerül sor, így a Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra párosnak az előcsatározások során nem kellett vízre szállnia. A tíz szombati döntőből így nyolcban lesz magyar hajó.

A kevés nevező miatt már döntős az 1000 méteres férfi kenunégyes is, amely vasárnap indul majd.

A holnapi versenynap 8:30-kor indul majd a kajak egyesek 200 méteres versenyeivel.

MTI/Kajak.hu

Borítókép: Milánó, 2015. augusztus 20. Vajda Attila versenyez a férfi kenu egyesek 1000 méteres középfutamában a milánói kajak-kenu világbajnokságon 2015. augusztus 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás