Még két lehetősége van megszerezni a tokiói olimpiai indulás jogát az íjász Banda Árpádnak, aki 1996 óta az első magyar ötkarikás induló lehet ebben a sportágban.

A szőregi sportoló az elmúlt időszakban a nappalijában, 3,5 méterre lőtt, ám a jó idő beköszöntével egyre többet tud a szabadban edzeni, egyben a 70 méterre lévő táblán gyakorolni.

– A 64 férfi olimpiai kvótából tízet osztanak ki egyéniben, a többit csapatban lehet megszerezni. Nem ez a legkönnyebb, de ez van, ezt kell szeretni – mondta Banda, aki legközelebb a törökországi Európa-bajnokságon szerezhet kvalifikációt. A kontinenstornán négy kvóta talál gazdára.

Az íjász elmondta, a téli, zárt térben végzett edzései alatt a tartására igyekezett összpontosítani, mert a lövéstechnikájában „vannak kivetnivalók”, így azon próbál meg csiszolni. Hozzátette, a következő időszakban az lesz a legfontosabb, hogy minél többet tudjon lőni, ez ideális esetben heti hat alkalommal napi 2-300 lövést jelent, neki azonban a civil állása miatt ennek csak a töredékére van lehetősége.

– Igyekszem a lehető legtöbb edzésre kijutni, és remélem, a magyar versenyekből minél több lesz, mert azokra könnyebben el tudok menni – mondta, utalva arra, a közép-európai kupában is szeretne elindulni az Eb előtt, ha megrendezik a sorozatot. – Szeretnék ott lenni az olimpián, de nemcsak erre gondolok, mert akkor nem lesz belőle semmi. A lehetőségeimhez képest mindent meg fogok tenni, arra próbálok fókuszálni, hogy jól teljesítsek és mindent beleadjak.

A május utolsó napján kezdődő antalyai Európa-bajnokság keretében sorra kerülő selejtezőn a kontinens négy nemzetének egy-egy íjásza nyer indulási jogot. A kvalifikációs időszak hajrájában, június 18. és 21. között Párizsban, a világkupa előtt rendezik az utolsó egyéni- és csapatversenyt. Utóbbin a férfiaknál és a nőknél is az első három-három gárda szerez kvótát, ez a férfiaknál és a nőknél is kilenc főt jelent.

Amennyiben olyan nemzet is kvalifikációs helyen végez, amelynek tagjai a korábbi versenyeken egyéniben kvótához jutottak, az egyéni helyeik felszabadulnak, és azok az csapatversenyt követő utolsó egyéni kvalifikációs viadalon találnak gazdára. Az egyéni versenyen minimum egy hely elkel.

MTI / szeged.hu