Kardos Istvánéké Szőreg legszebb előkertje

Egy fél évre szóló Délmagyarország Vasárnap Reggel-előfizetést és egy kétszemélyes görög utat is nyert a szőregi Kardos házaspár a szőregi rózsaünnepen. A zsűri döntése szerint az ő előkertjük a legszebb a városrészben.

Kardos Istvánné naponta gondozza kertjét. A munkának – amit ő csak hobbiként emleget – meg is van a látszata: a Zsálya utcai porta valóban gyönyörű. A kétszáz négyszögölön gondozott pázsit, egynyári és örökzöld növények fogadják a látogatókat. A portára egy aprócska fahídon át lehet bejutni, elöl egy csobogó látható aranyhalakkal, hátul pedig egy tavacskát építettek, mely teknősöknek ad otthont.

A házaspár nem is tudott arról, hogy a múlt héten megrendezett szőregi rózsaünnep alkalmából zsűri nézte meg a kertjüket.

– Felhívtak telefonon, hogy szombat este menjük a szabadidőparkban felállított színpadhoz – emlékezett Kardos Istvánné.

Kardosék nem először nyertek gyönyörű kertjükkel. Öt évvel ezelőtt is ők „gyűjtötték be” a Szeged legvirágosabb háza verseny aranyérmes helyét.

– A kert gondozása nekem nem munka. Egyszerűen szeretem csinálni, mindig valami újat, valami mást akarok, amit meg is valósítok – mesélte a díjazott.

Kardosné Mosonmagyaróvárról származik, ahol osztrák hatásra már 30-40 éve virágosak, ápoltak a kertek. Hasonló kis paradicsomot alakított ki Szőregen is.

– Röghöz kötött nagymama vagyok: begyűjtöm a családot és együtt élvezzük a kert minden szépségét – tette hozzá mosolyogva.

Kardosné egészségügyi okok miatt nem utazhat, ezért a kerttel pótolja a kirándulást, a színházat és a mozit is. Ezért a Délmagyarország Kiadótól most nyert kétszemélyes görögországi utat átengedte fiának. A Délmagyarország Vasárnap Reggel-előfizetést is a fiatalok kapták, mivel Kardosék már két éve rendszeresen olvassák a hétvégi lapot.

Kormos Tamás
Délmagyarország Online, 2004. június 23.