Idén ünnepli kétszázadik évét a szőregi Alexandriai Szent Katalin római katolikus templom, mely jeles alkalmat megemlékezéssel és kettős könyvbemutatóval ünneplik.

A Vedres István tervei alapján felépült templom nevét Alexandriai Szent Katalinról kapta, aki a legenda szerint a bálványok tiszteletére rendezett áldozatokon keresztényként nem akart részt venni, és nyíltan ellenszegült a császár parancsának. Ezért börtönbe vetették és ötven tanult férfiút küldtek hozzá, hogy a pogányság számára megnyerjék, de a jámbor szűz oly bölcsességgel védelmezte hitét, hogy mind az ötvenen keresztényekké lettek. Először éles késekkel ellátott kerékkel akarták szétmarcangolni – ezért leggyakoribb ábrázolása egy kerékkel történik -, ez azonban darabokra tört, ezért lefejezték. A bölcselők, a könyvtárak, a nyomdászok, az ügyvédek, a filozófusok és a magasabb iskolák védőszentje.

A templomot Katalin napján, 1816. év november 25-én szentelték fel. Természetesen azóta több, kisebb-nagyobb felújításon átesett, és jeles eseményeknek adott otthont: legutóbb Böjte Csaba atya celebrált itt szentmisét, de a tavalyi évben csodálatos orgona hangversenyt is rendeztek benne.

Rózsavölgyi József képviselő jóvoltából 2012-ben új orgonát szenteltek fel a templomban, illetve az épület teljes belső rekonstrukcuiója is elkészült.

Felszentelésének pontosan 200. évfordulóján, november 25-én, 16 órakor emlékezik meg a templomról az egyházközség. Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök mond szentmisét, melyet egy kettős könyvbemutató követ.

Rózsavölgyi József két éve kérte meg Miklós Péter történészt, az Emlékpont igazgatóját, hogy e jeles évfordulóra szerkesszen egy könyvet a templom elmúlt 200 évéről. Így az érdeklődők „megismerkedhetnek” a Szőregi templom 200 éve c. könnyvel.

Bemutatják továbbá Polner Zoltán Szőregi imádságok c. könyvét is. A néprajzkutató az 1970-es években végzett gyűjtőmunkát Szőregen, és a környező településeken, ahol gyönyörű imádságokat gyűjtött. Ezeket foglalja össze a kis könyv, mely az előzőleg említettel együtt a helyszínen megvásárolható lesz.

Másnap, november 26-án 10 órakor pedig Kiss-Rigó László megyéspüspök úr celebrál szentmisét.

szegedma.hu