Szőreg nem csak arról híres, hogy kétszáz éves az oktatása, hanem arról is, hogy népe a szorgalom, a kitartás és a tolerancia jelképe is. Ezt az örökséget meg kell őriznünk és tovább kell fejlesztenünk – mondta Botka László polgármester ünnepi köszöntőjében, majd jubileumi iskolazászlót adományozott a város nevében az intézménynek.

Ünnepséggel és nagyszabású iskolabállal emlékezett fennállásának 200. évfordulójára a szőregi Kossuth Lajos Általános iskola pénteken este.

Az iskola mellett álló templomot a Szegeden is több épületet tervező Vedres István tervei alapján építették, és napra pontosan 200 évvel ezelőtt, 1816. november 25-én szentelték föl, Katalin napján. Ugyanekkor épült meg a plébánia és a „Kántoriskola”. Így két évszázada, noha változó helyszínen, de mindig volt iskolai oktatás Szőregen.

– Szőreg önálló kultúrája, régi hagyományokkal bíró városrésze Szegednek, amely nem csak arról híres, hogy ilyen régi, kétszáz éves az oktatása, hanem arról is, hogy népe a szorgalom és a tolerancia jelképe is – mondta ünnepi köszöntőjében Botka László, majd felidézte, hogy Szőreget – földrajzi fekvése miatt – ritkán hordta tenyerén a történelem, sokszor volt heves csaták helyszíne, a háború után pedig szinte egyik napról a másikra megszűnt közlekedési útvonal lenni. Az addig virágzó kereskedő településen élőknek új munka után kellett nézni. Az itt élők azonban hamar megtalálták boldogulásukat, átálltak a földművelésre, ezen belül is a rózsatő-termesztésre, amiről mára világhírűek lettek.

– A szőregiek mindig híresek voltak a toleranciájukról. Évszázadok óta együtt élt itt két nemzet, magyarok és szerbek. Két kultúra, két nyelv, két viselet, kétféle gasztronómia és két templom – mindez csak gazdagította, színesebbé tette a települést. Ebben nagy szerepet játszott az oktatás, a felvilágosult szellemiség, amire mindig nagy hangsúlyt helyeztek. Ezt az örökséget kellett nekünk megőriznünk és továbbfejlesztenünk, hiszen az ilyen múlt kötelez – mondta a városvezető.

Botka László szólt arról is, hogy a város 2009-ben európai uniós forrásból 250 millió forintos költséggel teljesen felújította, a városrész iskoláját. Az addig két épületben, nehézkesen működő, elavult iskola egy helyen, korszerűen fölszerelve, emeletráépítéssel fiatalodott meg. Mára 21. századi körülmények között tanulhatnak az itt lakó gyerekek. Az iskola életében egy felívelő korszak köszöntött be, ezt jelzi az is, hogy az elmúlt években a tanulói létszám megduplázódott.

A polgármester emlékeztette az ünneplőket arra, hogy 2013 óta nagy változások zajlanak a közoktatásban. Először megfosztották a helyi közösségeket az iskoláiktól, jövőre pedig a működtetés jogát is elveszi a kormány az önkormányzatoktól. Szeged azonban nem hagyja magára iskoláit, amelyekben a szegedi gyerekek tanulnak: az elkövetkezendő években európai uniós forrásból újabb 6 milliárd forintot költ a város oktatási intézményeinek korszerűsítésére – mondta el Botka László.

A köszöntőt követően a polgármester a 200 éves jubileumra új iskolazászlót adományozott a város nevében a szőregieknek. A műsort követően – amelyben többek között felléptek az iskola 8. osztályos diákjai, valamint Szélpál Szilveszter operaénekes – Ujhelyi István európai parlamenti képviselő mondott pohárköszöntőt, amelyben kiemelte az itt tanítók mindennapi áldozatos küzdelmét, amelyet gyermekeink neveléséért folytatnak.

Szabó Sándor országgyűlési képviselő ezt követően egy-egy szál sárga rózsával köszöntötte a Katalinokat, majd elkezdődött a hajnalig tartó jubileumi bál.

szeged.hu

Péntek György videója

A Szeged TV tudósítása

http://nrw.vtvszeged.hu/ftp/video2016/161128_hir_szoregi_iskolabal.mpg.mp4

szoreg.hu képtár