A város ingatlant ad, ha a magáncég épít

Benzinkút, bolt, és két új körforgalom épülhet a Szőregi úton egy magáncég közreműködésével. Egyik a Thököly, a másik a Diófa utcai kereszteződésnél. A közgyűlés ma dönt a javaslatról.

A Thököly utcáról gyakorlatilag lehetetlen a nagy forgalmú Szőregi útra balra, Makó felé kanyarodni. Erről tegnap mi is meggyőződtünk. Egy teherautó két percig türelmesen várakozott, majd lassan kihajtott, egy időre megállítva ezzel a főúton folyamatosan haladó kocsisort. E helyzeten a körforgalom változtathatna.

Két új körforgalom építését tervezi Szeged önkormányzata a Szőregi útra. Egyiket a Thököly, másikat a Diófa utcai kereszteződésbe. A beruházás a Mobil Petrol 2000 Kft. segítségével valósulhat meg, ha ezt a javaslatot a közgyűlés mai ülésén elfogadja. Az előterjesztésben szerepel: a kft. benzinkutat és egy boltot szeretne építeni a Szőregi úton.

Ehhez szüksége van két, az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanra, egy 4234 és egy 1182 négyzetméteres területre is. A város úgy tervezi: átadja ezeket, cserébe a kft. saját költségén megépíti a körforgalmat a Szőregi út–Thököly út sarkára és elkészítteti a Diófa utcai körforgalom terveit. Utóbbit egy később megépülő becsatlakozó út kereszteződéseként a város hozná létre.

A városvezetés és a Mobil Petrol 2000 Kft. megegyezését azonban a hatályos építési szabályzat nem teszi lehetővé, azt módosítani kell. Erről csak a közgyűlés dönthet.

A javaslat előterjesztője, Nagy Sándor alpolgármester szerint ha a megállapodás létrejönne a város és a kft. között, az útkereszteződés biztonságosabbá válna, ráadásul a helyiek kapnának egy boltot is (ami az előterjesztésben kisebb bevásárlóközpontként szerepel).

A beruházás menete – a tervek szerint – a következő: elsőként kialakítanák a körforgalmi csomópontot, és megépülne mellette a bolt, illetve az út másik oldalán, a Diófa utca mellett a benzinkút. A kft. az ezekhez szükséges útszélesítést megtervezteti, megépítteti. Végül elkészülnének a második körforgalom tervei. A beruházás leghamarabb jövő év elején kezdődhet el.

Gonda Zsuzsa
Délmagyarország Online, 2007. május 11.